Јовановић: Губитком Косова ми бисмо заиста изгубили државу

12. октобар 2022.
Јовановић: Губитком Косова ми бисмо заиста изгубили државу

Јовановић је у интервјуу Танјугу рекао да се сви боре за своје виталне интересе и да не види зашти би Србија у том смислу била изузетак тим пре што, како каже, “губитком Косова ми заиста губимо државу”.

“Ко вам гарантује, а ја вам гарантујем супротно, да се не би отворило питање некакве Прешевске долине или питање аутономије за неке друге области попут Рашке области или јачање аутономије неких других области попут Војводине”, упитао је Јовановић.

Критике на проглас за одбрану КиМ стигле су и од власти и од опозиције, а једно им је заједничко, да је реч, како они кажу, о неодговорној политици.

Члан Председништва СНС КиМ Петар Петковић је оценио да је тај део опозиције спреман да, како је рекао, туђу децу шаље у рат, док је лидер ШП Драган Ђилас оценио да је врхунска неодговорност људи који се баве политиком да излазе пред грађане обећавајући немогуће да би дошли до гласова, те навео да није партиотизам када се у кафани заклињете како ће Косово остати наше.

“Те критике су забрињавајуће, јер је наш предлог у складу са Уставом и резолуцијом 1244. Ништа друго и немате када је у питану борба за КиМ. Једина друга ствар је признање сецесије КИМ која за нас не долази у обзир. Надам се да ни за кога не долази у обзир. Ако нису за оно што пише у Уставу, да ли су за кршење Устава или признање сецесије”, упитао је Јовановић.

На питање да ли њихов предлог подразумева прекид дијалога са Приштином, Јовановић одговара да то зависи од Албанаца, од околности и низа ствари, између осталог, како се поставите ви, како се постави део међународне заједнице.

“Подсетићу вас да већи део земаља света није признао сецесију КиМ. Ти напади о рату су тек бесмислени, нико није помињао рат, нико не жели рат, наравно да нико неће да каже, шта год да се деси Србија неће употребљавати све оно што стоји на располагању свако сувереној држави. То треба рећи, не да бисте имали рат него да бисте обезбедили мир”, каже Јовановић.

Како каже, држава која каже да неће употребљавати силу је држава која је осуђена да изгуби много тога и осуђена да се пред њом стално испостављају рачуни и да јој се нешто узима.

“Имате ту древну изреку спремај рат да би имао мир”, подвукао је Јовановић.

Јовановић истиче да у прогласу није поменута ни власт, нити било ко из прошлости, наводећи да је забрињавајуће што они сада запаљивом реториком алармирају народ.

“Тај проглас је одговор већинске Србије која даје свој став тим поводом. Укупно имамо 44 посланика (Нови ДСС, ПОКС, Двери, Народна странка, Заветници). То није мало. Данас је важније неко икада изрећи јасно и гласно такав став као поруку делу политичких елита овде, а пођеднако и делу међународне заједнице, мислим на запад који инсистира да то решимо, али у корист Албанаца и запада који подржава сецесију”, навео је Јовановић.

Одговара да је предлог реалан, као што је, како каже, реално да се сви народи боре за своје интересе.

“Са Драганом Ђиласом имам релатитвно коректан однос, али и он је потпао под ту неку доста карикатуралну, да не кажем бедну и јадну реторику коју је некад започео Драган Марковић Палма, реченицом да се патриотизам не сипа у трактор, као да је нешто епохално рекао. Патриотизам се не сипа у трактор, али без партиотизма нема колективне идеје и солидарности”, рекао је он

Како каже, може да разуме “филозофију стомака”, јер је важно да људи добро живе, али се не може све свести на стомак, јер онда ниста људи и нација него животиње.

“Постоји нешто што је понос, част и обавеза према прецима и према будуцности”, рекао је Јовановић.

На Ðиласов коментар да је патритотизам када се у Вашингтону и Берлину изнесе став да питање признања Косова,нити његовог чланства у УН не може бити тема преговора, Јовановић одговара да је то замена теза.

Он врло добро зна да оно што ћете рећи у Берлину и Вашингтону са овим стањем на терену и међународним околностима неће, барем за сада, битно променити њихове ставове. Ако је партиотизам отићи и рећи Шолцу ми нећемо то и то, а онда испуњавати све оно што ЕУ тражи од нас онда је то просто једно лицемерје неописаних размера”, оценио је Јовановић.

Он је рекао да “нико у кафани није викао, нити певао”, јер, како каже, нико није толико незобиљан да не схвата колико је ситуација тешка, истичући да су проглас потписали одговорни људи.

Предлог Француске и Немачке у којем пише, како је пренео председник Вучић, да би се Србији убрзао пут ка ЕУ уз прихватање да Косово постане члан УН, за Јовановића је негативан и неприхватљив.

“Документ из разумљивих разлога нисам имао пред очима. Оно што знам то је оно што је Александар Вуцицћ рекао пре неки дан, а то је да се тражи да прихватимо чланство Косова у УН. Одмах бих одговорио да то не долази у обзир”, рекао је Јовановић.

На питање шта би Србија добила увођењем санкцијаРусије, Јовановић одговара: “Апсолутно ништа”.

“Добија једну озбиљну флеку на свом образу, добија у материјалном смислу велики ризик да инвеститори оду, јер то је опет лаж да ако не уведемо санцкије мозда ће се инвеститори повући. Капитал бежи само из земаља где је енергија постала јако скупа”, рекао је Јовановић и додао да се у Француској и Немачкој због тога неке фабрике затварају, а неке суспендују производњу у наредних неколико месеци.

“Донела би још једну неповољну ствар, а то је да бисмо изгубли озбиљног савезника у СБ УН када је у питању КиМ, РС, наметање лажне кривице за геноциде. Губимо много тога, да ли несто добијамо, ја не видим, можда неко треба да ми објасни, али тај добитак би свакако био мањи него што бисмо изгубили тим сврставањем на страну запада”, рекао је Јовановић.

Јовановић је оценио да је сазрео период када ће Србија морати јасно да каже ставове, те да европски партнери, ако то заиста јесу, мораће да схвате да Србија има право да остане специфична у односу према Русији.

Одговарајући на питање о београдским изборима, Јовановић каже да не види зашто би се ишло на изборе јер не постоји политичка криза.

“Да ли ће их бити, не знам, али скоро и да ме не занима. Ако их буде бићемо спремни”, рекао је Јовановић који састанак Вучића и Ђиласа на ту тему није критиковао јер, како каже, добро је разговарати, али јесте, каже проблематично да двојица лидера странака одлучују да ли ће избора бити.

“Мислим да ће грађани казнити такву врсту слободе коју политичари некад себи дају да мимо било кога одлучују да ли ће се ићи на изборе. То није ваљано инситутционално понашање”, закључио је Јовановић.