Реафирмисати снагу Декларације о КиМ

19. октобар 2022.
Реафирмисати снагу Декларације о КиМ

Посланичке групе НАДА- Нови ДСС- ПОКС, Српска странка Заветници и Двери- Патриотски блок одржале су данас заједничку конференцију за медије поводом Декларације о реинтеграцији Косова и метохије у уставно- правни поредак Републике Србије која је представљена 4. октобра у Медија центру.

Председник Нове Демократске странке Србије и један од лидера коалиције НАДА, Милош Јовановић, оценио је да је Србији потребна „коренита“ промена политике према Косову.

„Србија од 2008. године брани Косово само у оној мери у којој то неће наљутити наше ‘партнере’ на Западу. Ако неко мисли да може да гради бољу будућност на поразима, повлачењима, одустајањима, то не бива. Ако се настави политика уступака, неминовно ће доћи до признања сецеције наше јужне покрајине, а Србија ће се свести на ‘геј-френдли Београдски пашалук’ „, сматра Јовановић.

Додао је да су се три посланичке групе окупиле да би „реафирмисале снагу декларације“ коју је потписало више десетина интелектуалаца, а којом се – како је рекао – позива на „одбрану императива да Србија и српски народ морају да бране целовито српско Косово и целовиту српску Метохију ако желе да остану Србија и српски народ“.

„Забрињава што је власт због тог прогласа осула дрвље и камење по нама, иако је декларација само потврдила оно што пише у Уставу и Резолуцији (Савета безбедности УН) 1244. Нападају нас људи који су се на Уставу заклели да ће бранити Косово и Метохију“, казао је Јовановић и додао да нико не позива на рат, већ на дефинисање стратегије и озбиљне визије борбе за очување Косова и Метохије у саставу Србије.

Председница Заветника Милица Ђурђевић Стаменковски оценила је да је „државотворна опозиција“ данас „на својеврстан начин формирала линију одбране уставног поретка Србије“.

„Борићемо се за очување уставног поретка, за тековине Резолуције 1244 и противити сваком покушају да се Београду наметне споразум који би изопштио Косово и Метохију из уставноправног поретка Србије“, навела је председница Заветника.

Оценила је да „притисци из Брисела и Вашингтона“ имају за циљ да од Србије изнуде признање независности Косова чиме би се Београд, како је рекла, трајно одрекао 17 одсто територије.

„Београд не може и никад не сме да допусти да Косово добије столицу у УН. Нема више уступака и спроразума који су конципирани тако да Србија само даје, а да не добија ништа заузврат. Ми овде не бранимо само своје политичке позиције, већ најмање 80 одсто грађана Србије који никад неће пристати да се одрекнемо постојања наше државе и суверенитета зарад неког обећања чланства у ЕУ“, казала је Ђурђевић Стаменковски.

Додала је да је неопходно да у новој Влади постоји Министарство за Косово и Метохију јер – како је рекла – Канцеларија „није довољно високог институционалног ранга“.

Наводећи да ту „коалицију“ чини 31 посланик иза којих стоји 14 одсто гласова са априлских избора, председник Двери Бошко Обрадовић оценио је да је то „нова политичка снага“ окупљена око недавно представљене „Декларације о реинтеграцији Косова и Метохије у уставноправни поредак Србије“.

„Шта је спорно у декларацији која су и власт и прозападна опозиција ‘дочекале на нож’? То што се залажемо за поштовање Устава и Резолуције 1244“, питао је Обрадовић на конференцији за новинаре у Скупштини Србије.

Додао је да су се те посланичке групе окупиле и око става да Србија не треба да уводи санкције Русији.

„Како било ко може да размишља о уводјењу санкција стратешком партнеру и гаранту очувања Косова и Метохије у саставу Србије?“, питао је Обрадовић.

Лидер Двери је рекао и да окупљање тих посланичких група нема везе с изборима.