Логична и адекватна одлука о подизању борбене готовости Војске Србије

02. новембар 2022.
Логична и адекватна одлука о подизању борбене готовости Војске Србије

Председник Новог ДСС-а и један од лидера коалиције НАДА Милош Јовановић изјавио је да је одлука о подизању борбене готовости Војске Србије прилично логична и адекватна, с обзиром на ситуацију која влада на Косову и Метохији.

Јовановић је за дневни лист Данас рекао да би свака озбиљна држава, „а Србија претендује да то јесте, морала да реагује на овај начин“.

„То није позив на рат, али јесте показивање чврсте воље да на неке ствари не можемо да пристанемо. Морате да покажете вољу да такве ствари нећете прихватити“, истакао је председник Нове Демократске странке Србије.

Према његовим речима, део великих сила и даље држи страну сецесионистичким властима у Приштини и нема ни мало разумевања за оно што може да се деси и за ризике које њихово понашање носи.

На питање шта би се десило ако би дошло до ескалације, да ли би Војска Србије ушла на КиМ, један од лидера Српске коалиције НАДА одговара да је то питање за извршну власт.

„То је питање за извршну власт и председник Републике. Питање јесте хипотетичко, али мислим да треба прецизирати који вид ескалације. Нико не позива на рат, никоме није то идеја“, додао је Јовановић.

Упитан шта ће бити када крене одузимање кола, да ли че припадници Војске Србије тада пуцати, он каже да би било добро да сецесионистичке власти не покушају одузимање возила.

„Реалност је да Србија не прихвата сецесију своје јужне покрајине. Реалност је да Срби живе доле и да пола света не признаје њихову сецесију“, закључио је Милош Јовановић.