Сандић: Упитна је стручност нове министарке пољопривреде

03. новембар 2022.
Сандић: Упитна је стручност нове министарке пољопривреде

Зоран Сандић, народни посланик коалиције НАДА- Нови ДСС- ПОКС и потпредседник Новог ДСС-а за Агроклуб: 

1. Шта бисте поручили новој министарки пољопривреде, на чему треба да се фокусира у свом мандату?

Нова министарка пољопривреде, водопривреде и шумарства Јелена Танасковић долази из банкарског сектора и до недавно је била на функцији државног секретара у Министарству финансија. Самим тим је и упитна њена стручност у сектору пољопривреде, водопривреде и шумарства, али наравно нећемо доносити суд пре него што видимо њене прве потезе, а онда и саме резултате. Потребно је да окупи прави тим сачињен од стручних људи из области пољопривреде и да се коначно донесе јасна стратегија за развој српског аграра, која мора бити плод рада стручних институција и људи из области пољопривреде. Одмах на почетку њеног мандата мора да се избори са изазовом при креирању буџета за 2023. годину, где би буџет за пољопривреду морао да буде најмање 7% од укупног буџета Републике Србије. Ово је услов свих услова како би се иоле озбиљнија стратегија могла донети, а затим и спровести у дело.

2. Шта највише замерате, а на чему одајете признање бившем министру Браниславу Недимовићу?

Бившем министру пољопривреде, водопривреде и шумарства Браниславу Недимовићу из стручног угла може се много тога замерити, али основна замерка је што проблемима у свом сектору није излазио у сусрет него их је решавао, по правилу, под притиском са улице незадовољних пољопривредника. Највећи проблем је што за време свог вишегодишњег мандата није успео да опорави српско сточарство, па је тако за 5 година угашено 5000 газдинстава са млечним кравама, број музних крава се смањио за око 55 000, а дневна производња млека је мања за 700 000 литара. Поред наведеног, ту су још и ниске субвенције у ратарству, није оживљено задругарство, није учињено ништа по питању обнове пољопривредне механизације где је 85% трактора старије од 20 година и коначно не схватљива одлука Владе о забрани извоза пољопривредних производа на један период, чиме је онемогућена добит наших пољопривредника. Једино у чему се бившем министру може одати признање јесте оживљавање IPARD фондова и отварање нових тржишта за наше пољопривредне производе.

3. Шта су по Вашем мишљењу три најважнија проблема у српској пољопривреди?

Много је проблема у српској пољопривреди, али су свакако кључни проблеми и они које је потребно што пре решавати ниске субвенције у ратарству, скупи инпути за наше пољопривреднике услед чега не могу бити конкурентни на европском и светском тржишту, још увек неповољне кредитне линије за обнову механизације и слаб развој прехрамбене пољопривредне индустрије услед чега још увек извозимо сировине, уместо готових производа, што би представљало предност на тржишту.