НАДА против ребаланса буџет

07. новембар 2022.
НАДА против ребаланса буџет

Коалиција НАДА коју чини Нови ДСС и ПОКС неће подржати ребаланс буџета који је предложила Влада Србије, јер се њиме повећава буџетски дефицит и задуживање, а главна његова улога је да покрије губитке нестручно вођених јавних предузећа, пре свега Електропривреде и Србијагаса.

Коалиција НАДА оцењује да иако је предложеним ребалансом буџета предвиђен раст прихода од 192 милијарде динара, нема разлога за оптимизам јер није добра његова структура. Расту порески приходи, пре свега од ПДВа због инфлације и раста цена, прихода од царине.

Дакле, Влада Србије само номинално повећава приходе, а у ствари само иде у корак са инфлацијом, али не покушава да се конкретним економским мерама бори против кризе, осим ако за економске мере сматра административно и бирократско замрзавање цена појединих роба на тржишту. Овакви потези Владе су само показатељ одсуства стратегије и суштинских мера у борби против кризе.

Коалиција НАДА примећује да је са расходне стране највећа промена коју овај ребаланс треба да “испегла”, финансирање огромних губитака јавних предузећа, у износу од око 1,3 милијарде евра.

Лоша кадровска решења која имају партијску књижицу, али не и валидну диплому, лоше управљају енергетским системом ЕПС и Србијагас и стварају дугове који се покривају по правилу из буџета. Обзиром да грађани пуне буџет, само ова ставка ће сваког пунолетног грађанина ове земље коштати у просеку 25.000 динара.

Када би се боље управљало овим предузећима и не би било оволико великих буџетских издатака за ове државне компаније, које имају највеће плате у земљи, што представља нонсенс, буџет Србије би у 2022. години имао дефицит мањи од 2% бруто друштвеног производа. Овако, огромни губици ових предузећа довели су до тога да се дефицит буџета ребалансом повећа на скоро 4%.