Немачко-француски предлог решења питања КиМ најодлучније одбацити

Милош Јовановић
12. новембар 2022.
Немачко-француски предлог решења питања КиМ најодлучније одбацити

Тзв. немачко-француски предлог решења питања Косова и Метохије неприхватљив је за Србију и треба га најодлучније одбацити. Иако и даље има карактер нон-пејпера, тј. формално необавезног документа, председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен је изјавила да ће наведени предлог интегрисати у дијалог Беграда и Приштине, који се води под окриљм ЕУ што још једном показује да ЕУ српску јужну покрајину сматра независном државом.

За Србију не може да буде прихватљив ниједан предлог решења питања Косова и Метохије који, као овај немачко-француски, није, по казивању српских званичника, у сагласности са Уставом Србије и Резолуцијом 1244 Савета безбедности УН и који садржи одредбе било признавања, било прихватања сецесије Косова од стране Србије. 

Подсећамо на чињеницу да би било какав вид прихватања сецесије Косова и Метохије суштински представљао национално самоубиство и отворио пут ка новом таласу геополитичке нестабилности и даљег растакања српског националног и државног простора. Утолико је од пресудног значаја да без даљег одлагања дође до, у методу поступне али у исходу корените, промене косовске политике коју води Србија.