Милош Јовановић: Сви који ме нападају би на питање Косово или ЕУ одговорили - Европска унија

Инсајдер
15. децембар 2022.
Милош Јовановић: Сви који ме нападају би на питање Косово или ЕУ одговорили - Европска унија

Председник Нове демократске странке Србије и председник скупштинског Одбора за одбрану и унутрашње послове, Милош Јовановић, рекао је гостујући у „Инсајдер Интервјуу“ да је против њега покренута хајка због одговора који је дао на питање новинарке Н1 о цени одустајања од европског пута, да му нико не може забранити да прави метафоре и да је погрешио само што није другачије формулисао питање.

Подсетимо, Јовановић је на питање новинарке Н1, Емине Ковачевић, о цени одустајања Србије од европског пута, постављеном на конференцији коалиције НАДА у четвртак, 8. децембра, одговорио: „Нико вас не пита за колико новца бисте ви спавали са свима нама, јер би то било крајње увредљиво питање, испод сваког нивоа“.

Због тога, реаговала је Повереница за заштиту равноправности, Бранкица Јанковић, Група „Новинарке против насиља", али и Национални конвент о Европској унији. Јовановић, пак, тврди да је у питању хајка против њега.

„Класична замена теза, нема овде никакве приче, нити везе ни са женама, ни са сексизмом, ни са мизогинијом, овде је чисто политичка прича и политичке разлике и напади због мојих политичких ставова“, тврди он.

Како каже, питање новинарке Н1 схватио је као питање „колико кошта Косово“, а то је за њега увредљиво и није легитимно.

„Жалим што сам оставио и минималан простор да она то доживи као увреду, узгред буди речено ја ни не знам да ли је она то доживела као увреду, ми нисмо чули Емину Ковачевић од почетка. Не мислим да сам урадио ништа погрешно, имам право на метафоре које су нормалне, које су снажне“, рекао је Јовановић у емисији „Инсајдер Интервју“ и истакао да је требало „другачије да формулише питање“, али поновио да је „јасна метафора без икакве дилеме“.

„Ја се руље не плашим и то не може да промени моје ставове. Знам кад сам у праву и знам кад сам погрешио и знам зашто сам се извинио. Може сваком да се моја изјава не допадне, али има разлика између тога и озбиљних оптужби за сексизам и мизогинију. То су озбиљне оптужбе које мене заиста вређају и које су напросто нетачне“, каже Јовановић.

Тврди да би сви који га сада нападају, на питање да бирају између Косова и Европске уније, изабрали Европску унију. 

„Евроинтеграције условљене одрицањем од Косова и Метохије“


Лидер Нове демократске странке Србије рекао је да „евроинтеграције од нас захтевају ако хоћемо да постанемо чланице да се одрекнемо Косова и Метохије“.

„Ниједна држава не може да постане чланица ЕУ док се не сложе све чланице. Пошто свака земља понаособ треба да се сагласи са нашим евентуалним уласком, је л' ви стварно мислите да ће једна Немачка, Француска, Белгија па чак и Италија дозволити да постанемо чланица, а да озбиљно политичко питање не уредимо? Нема никакве шансе“, тврди Јовановић. 

Како каже, и у залеђеним односима са Европском унијом Србија има 2/3 робне размене с њима. 

„То нико никада није негирао, сарадња ће се наставити. Је л' неко појми у овој земљи да је могуће сарађивати са ЕУ, а не бити нужно њен члан? Шта фали Исланду, Швајцарској, Норвешкој, Великој Британији? Не може да падне у воду све. Да ли је ризично, можда по неким аспектима могуће да јесте. Да ли је могуће вратити царине, могуће да се и то деси. Све то стоји. Да нам врате, визе - могуће. С друге стране је губитак Косова и Метохије“, сматра Јовановић.

Јовановић каже да Србија има две опције у овим геополитичким временима.

„Или ћемо бити прогутани од дела Запада и бити део Запада и то део елите заиста жели. Ја се не слажем с тим. Или ћемо остати своји, као што ја кажем, оно што смо увек били - исток на западу, запад на истоку, врло захтевна позиција, врло упитно да ли ми показујемо капацитете за тако нешто, али да остајемо своји и да очувамо наше националне интересе“, каже он.

Није опција Русија, додаје, али Србији одговара свако јачање међународне равнотеже и свако јачање мултилатерализма. Такође, поновио је да је „добар сигнал“ именовање Александра Вулина за шефа Бије у овом геополитичким околностима, јер то значи да се „нећемо у потпуности окренути Западу“.

 Извор: Инсајдер; https://insajder.net/teme/milos-jovanovic-u-insajder-intervjuu-svi-koji-me-napadaju-bi-na-pitanje-kosovo-ili-eu-odgovorili-evropska-unija-video