Јовановић: Србија не би требало да уведе санкције Русији, имаћемо проблем, али нека народ одлучи

20. децембар 2022.
Јовановић: Србија не би требало да уведе санкције Русији, имаћемо проблем, али нека народ одлучи

Након недавне изјаве председника Новог ДСС-а и посланика коалиције НАДА Милоша Јовановића да су проблеми између Београда и Приштине последица политике коју Србија води од 2008. године и да су европске интеграције "витално" угрозиле интересе Србије, подигло се много прашине.

Јовановић је предложио "редефинисање односа између Србије и ЕУ". Додао је и да Србија мора да се суочи са чињеницом да се од ње тражи да призна Косово, цитирајући европског комесара за спољну политику и проширење Оливера Вархељија који је рекао да би "крај проблема Београда и Приштине било признање Косова као независне државе од стране Србије".

У  гостовању у емисији Euronews Centar, Јовановић стоји при ставу да европски пут Србије де факто подразумева и одрицање од Косова и Метохије и води "право у зид". Међутим, он не сматра да би обустава преговора о чланству у ЕУ требало да значи и прекид сарадње са Блоком.

"Колико нас кошта силазак са европског пута, нико не зна. Тачно је да имамо двотрећинску робну размену са њима, али не знам што је не бисмо имали и у будућности"

На аргумент да многи страни инвеститори долазе у Србију првенствено зато што је стратешко опредељење наше земље Европска унија, каже:

"Мислим да страни инвеститори долазе овде јер имају јефтине енергенте и јефтину радну снагу, озбиљне државне субенције. Дакле, имају више него довољно да остварују велике профите и то се неће променити. Не видим како би померање тежишта разговора о чланству утицало на то. Али, кошта нас Косова и Метохије. Они сада траже нормализацију односа, траже да се потпише уговор, и сви који су имали увид у тај уговор кажу да почива на премисији да је Косово независна држава"

Сарадњу са Европском унијом предлаже кроз два модела и позива се на пример Исланда, Норвешке, Швајцарске и Велике Британије, које нису чланице ЕУ.

"Не би био смак света сарађивати са ЕУ, ја сам за то. Један модел је кроз билатералне односе. Ја сам увек за сарадњу, али не мислим да се у фронцлама може бити достојанствен"

Ако би се испунио захтев Новог ДСС-а да се прекину преговори са ЕУ, Јовановић сматра да би та промена требало да помери тежиште са чланства на сарадњу, премда би успех те идеје зависио првенствено од одговора европских партнера.
"Тим пре би дошла до значаја чињеница да пет земаља ЕУ није признало сецесију Косова. Док смо на том путу ка ЕУ, онда она нема никакву снагу и утицај. С друге стране, инвеститорима би свакако било добро да остану у таквој Србији", истиче он.

На питање да ли је фер да буде евроскептик упркос чињеници да поседује француски пасош, Јовановић одговара:

"Чињеница је да имам француско држављанство, ја сам то први јавно рекао. Мислим да је велико богатство имати одређено искуство у страној земљи. Код мене је то био стицај животних околности. Мени то звучи као доста нелогичан и јефтин покушај дисквалификације... Шта може да звучи лоше када неко доведе жену која је Францускиња, да му се деца рађају овде... Верујем да сам баш зато онај који најбоље познаје ЕУ и живот тамо"

О потенцијалном повратку српских снага на територију Косова и Метохије каже "боље икад него никад" и мишљења је да је то требало раније да се деси.

"Многи су лоше протумачили оно што пише у Резолуцији УН 1244. Не ради се о повратку 999 припадника војске и полиције већ 1.999", напомиње Јовановић.

"Ако нам ЕУ врати визе јер нисмо увели санкције Русији ни ја нећу путовати са својим француским пасошем"


Иначе, Нови ДСС је заједно са Дверима и Заветницима поднео предлог резолуције о забрани коришћења санкција као инструмента спољне политике. Наводећи примере поменуо је и забрану путовања, економију, бојкот и слично. У вечерашњем гостовању на Euronews Србија истиче да се санкције никада нису показале добрим решењем, а као пример навео је Ирак и бившу Југославију.

Јасно стоји и при ставу да Србија не би требало да уведе санкције Русији.

"У овом сукобу се не треба сврставати. Ако то урадимо, онда се сврставамо са земљама које директно крше наш суверенитет. Ја сам први по избијању сукоба рекао да не треба ни осудити, ни увести санкције, као и да је неприхватљиво да признамо ДНР и ЛНР јер је то кршење међународног права. Санкције није увело ни 50 земаља света. Штавише, преко 140 земаља није увело санкције"

Говорећи о негативним последицама по нашу земљу, али и потенцијалним контрамерама Европе у случају да Србија не уведе санкције Русији, као што је промена визне политике према Србији, Јовановић каже да никада није рекао да би тај пут Србије био лак.

"Наравно да ми није у реду да се уведу визе поново. Имаћемо проблем и народ би о томе одлучио кроз гласање и референдум, нека свако каже свој став", рекао је додајући да у том случају ни са својим европским пасошем не би путовао нигде.

"Није идеја да урадимо нешто што ће испоровоцирати увођење виза, а камоли сукоб или рат. Али, не мислим да због претње треба да прихватимо било шта јер би то било погубније из моје перспективе"

Ипак, не дели уверење да ће Русија заувек штитити интересе Србије.

"Не знам шта ће бити у будућности, нисам спокојан. Свака држава гледа своје интересе. Ја сматрам да је за Србију од највећег значаја да мултиполарност расте и равнотежа снага. Немам ништа против Запада, они можда воде политику у супротности са нашим интересима, али Русија нас није бомбардовала, није признала сецесију Косова. Међутим, ко зна... можда се у неком моменту деси да то буде интерес Русије. Никада нисам причао да су вековни непријатељи Србије Запад или Исток"

"Не дозвољавам да ме оптужују за нешто што нисам урадио"


Осврћући се на салву критика након коментара упућеног новинарки Н1 Емини Ковачевић, Јовановић не признаје да је тај коментар био увредљив. Осим тога, најодлучније је одбацио тврдње поверенице за заштиту равноправности Бранкице Јанковић за коју сматра да је "паушално изашла са изјавом која је скандалозна" и оптужила га "за нешто што не постоји".

"Ја чекам да ми образложе где је ту сексизам, а где мизогинија. Сви који су ме нападали, апсолутно стоје на другачијем политичком становиштву од мене. Тачно видите да су људи који су једини скочили на ту изјаву управо они који између ЕУ и Косова, бирају ЕУ", рекао је и наставио:

"Не дозвољавам да ме оптужују на правди бога за нешто што нисам урадио. Да је јака метафора коју сам употребио, апсолутно јесте, на моју личну жалост"

"За оно за шта мислим да сам погрешио, ја сам се извинио. Ако сам оставио и најмањи простор да се Ковачевић упита да нисам можда хтео да је омаловажим, а ја кажем да нисам, и због тог минималног простора сам се извинио", закључује Јовановић у разговору за Euronews Србија.