Сарадња Србије са ЕУ, али без чланства

ФОТО: Блиц тв
20. децембар 2022.
Сарадња Србије са ЕУ, али без чланства

- Ризик за ескалацију на територији Косова и Метохије никада није био већи, али нико нормалан не жели у рат - изјавио је Милош Јовановић у емисији "Јасно! Као дан" на Блиц телевизији.

Драгана Ракић, посланица и заменица председника Демократске странке, и Милош Јовановић, посланик и председник Нове Демократске странке Србије, управо гостују у емисји "Јасно! Као дан".

Са водитељком Иваном Мастиловић Јаснић Милош Јовановић и Драгана Ракић говоре о начинима за решавање косовког питања, око чега се дубоко не слажу.

Јовановић је истакао да смо "дотерали цара до дувара", те да је сада дошао тренутак да се види којим ће путем ићи Србија.

- Маневарски просртор за пливање се толико сузио да немамо више од шест месеци до годину и по дана, где ћемо морати да се одлучимо који нам је пут - истиче Јовановић.

Јовановић сматра да постоје две опције којим Србија може да крене, а то су или европска интеграција Србије без Косова или очување територијалне целовитости.

- Које год да је решење, биће тежак период и волео бих да људи који се баве политиком изађу са чистим ставом. Проблем је што је раскрсница таква да ће свака одлука бити болна - каже Јовановић.

На питање водитељке Иване Мастиловић Јаснић да ли смо на прагу ескалације, Ракић је истакла да је ово ход по танкој ивици, док је Јовановић навео да сматра да ризик никад није био већи.

Јовановић сматра да све треба учинити да се сачува територијална целовитост Србије. На питање ауторке Иване Мастиловић Јаснић да ли то значи и да се крене у рат, Јовановић је истакао да нико нормалан не жели да ратује.

- За сукоб није потребно двоје, потребан је један. Шта ћемо радити ако они крену на Србе на Косову? Већи део држава ове земаљске кугле не признаје сецесију КиМ, дакле то су НАТО и ЕУ који од свог чеда неће одустати - каже Јовановић.

- Ми данас уопште не причамо о људима тамо, а то је најважније. Реалност сада изгледа тако да све води ка независности. Решење Косова не сме бити наметнуто споља. Прво Србија мора да демократизује себе и ми морамо да чујемо шта Срби са Косова желе - каже Ракић.

Јовановић јој је узвратио да је реалност да Србија не прихвата сецесионизам Косова и Метохије и да никада неће признати ту творевину.

- Госпођа Ракић сматра да се нама капацитет сузио и да се више не треба борити, али ја мсилим да треба ширити тај капацитет. Колико год то било тешко, политика отпризнавања је нешто што шири капацитет - каже Јовановић, који наводи да је за људе са Косова Београд сламка спаса.

Јовановић је истакао да се свакодневно чује са људима са Косова, да често иде тамо и да су све њихове очи упрте у Београд.

Јовановић истиче да европске интеграције угрожавају територијални интегритет Србије, а као решење види грађење сопствене државе.

На питање ауторке Иване Мастиловић Јаснић од чега ћемо живети ако не уђемо у ЕУ, Јовановић је истакао да ћемо живети исто као и сада.

- Да ли ће нам увести санкције? Оних пет чланица ЕУ које није прихватило КиМ као независно прихватиће га тек онда када га Србија призна - каже Јовановић.

Жустра полемика се повела око цитираних речи Јовановића о економској проституцији, за које он тврди да су изврнуте. Како каже, он је мислио на наратив да се прича о новцу који губимо из Европске уније јер нисмо чланица, а не говори се о томе да нам је јасно предочено да нема уласка у ЕУ са Косовом.

- О парама причате ви, а не ја. Не проституишем ја ову земљу, него тај резон и тај наратив који мене ужасно вређа. Ако не будемо на европском путу, а на европском путу губимо Косово - каже Јовановић, на шта је Ракић рекла "не".

Јовановић је наставио:

- Зашто негирате то?! Па је л' нам траже то, на европском путу губимо Косово, немојте око тога да се расправљамо! Немојте да питање Косова меримо питањем новца који добијамо из ЕУ - каже Јовановић, који је истакао да га цео наратив о економском аспекту подсећа на нешто што је бешчасно и да није имао намеру да увреди жене.

Ракић је истакла да није видела изјаве Олафа Шолца у којима се јасно тражи од Србије да одустане од Косова да би ушла у ЕУ.

Јовановић одрицање од Косова види као национално самоубиство које ће отворити питање Републике Српске и централне Србије, док Ракић не види могућност трећег пута за Србију, већ као једину реалност види чланство у ЕУ.

- Ви сте извртали моје речи када сам рекла да европска интеграција није само питање новца и већих плата, већ је то питање вредности - рекла је Ракић.

Ракић је закључила да види будућност у заједничком добром животу свих људи на западном Балкану и да ће ту питање граница бити ирелевантно.

- Битан нам је квалитет живота и сигурност живота - каже Ракић.

Јовановић је истакао да је и више него релевантно где су границе Србије и да наша будућност добрим делом зависи од тога.