Неодговорно је и кукавички негирати чињеницу да се од Србије тражи да призна сецесију КиМ

12. јaнуар 2023.
Неодговорно је и кукавички негирати чињеницу да се од Србије тражи да призна сецесију КиМ

Саветник Стејт департмента Дерек Шоле потврдио је јуче у Приштини да се од Србије тражи да призна сецесију своје јужне покрајине Косова и Метохије изјавивши да "је потребно да се Косово и Србија укључе у разговоре које води ЕУ што ће допринети свеобухватном споразуму о нормализацији односа заснованом на узајамном признању".

Ова чињеница не представља наравно никакву тајну и више пута је јасно и гласно изречена од стране највиших западних званичника - од немачког канцелара Олафа Шолца до европског комесара за проширење Оливера Вархељија.

Кукавички је и крајње је неодговорно што и данас део политичке елите у Србији негира ову чињеницу као што су то недавно урадили Драган Ђилас и министарка за европске интеграције госпођа Тања Мишчевић.

Међутим колико год један део српске политичке сцене забадао главу у песак, чињенице су неумољиве и оне казују да се Србија налази на раскрсници и да је принуђена да бира између себе,  одбране своје државне територије, својих грађана, свог Устава, своје историје и части и с друге стране једне спољнополитичке оријентације као што су европске интеграције.

У таквим околностима, потребно је коначно јасно рећи земљама Запада да је такав избор за Србију потпуно јасан и да Србија, њена територијална целовитост,  одбрана КиМ, поштовање Устава као и очување националног идентитета немају нити могу имати алтернативу!

Свако деловање супротно овом ставу би повлачило не само политичку и кривичноправну, већ изнад свега историјску одговорност.