Надлежни да испитају случај нелегалне градње у Београду

16. јaнуар 2023.
Надлежни да испитају случај нелегалне градње у Београду

Посланик посланичке групе НАДА-Нови ДСС-ПОКС Предраг Марсенић и шеф одборничке групе те коалиције у Скупштини града Београда Марко Сарић указали су данас на масовно кршење и непримењивање Закона о легализацији и Закона о планирању и изградњи у Београду и широм Србије, чиме су оштећени град и држава.
Марсенић је, на конференцији за новинаре, рекао да ти „закони нису лоши“, али је лоше то што се они годинама уназад не примењују.

„Власт не реагује онда када треба да се регује“, оценио је Мареснић и додао да је „највећи проблем корупција“.

Он је рекао да је, када је, на пример, у питању објекат од 6.000 квадрата, немогуће да ниједна инспекција није приметила да се тај објекат зида и да није наложила да се сруши, јер инвеститор нема грађевинску дозволу.

Марсенић је рекао да је најбољи пример корупције и кршења закона објекат на Панчићевом врху који годинама није срушен, иако је нелегално изграђен.

Марко Сарић је као пример кршења тих закона навео објекат у Улици Јове Илића у Београду, који није био на орто-фото снимку из 2015. године, али јесте на снимку из 2021. године и он је легализован по Закону о озакоњењу објеката.

Он је рекао да тај објекат има 5.917 квадрата, 31 стан, 42 гараже и два пословна простора.

Сарић је рекао да, када је у питању тај објекта, држава није реаговала на два начина.

„Ако је зидан без грађевинске дозволе по Закон о планирању и изградњи требало је да буде санкционисан и срушен“, рекао је Сарић.

С друге стране, објекат је добио решење о озакоњењу по Закону о легализацији, иако по том пропису није могао да добије решење, јер се није налазио на орто-фото снимку до децембра 2015. године, што је услов за легализацију по том закону.

„Да би инвеститор по Закону о планирању и изградњи за овакав објекат добио грађевинску дозволу у обавези је да плати доприносе за уређење грађевиснког земљишта Дирекцији за изградњу града Београда“, рекао је Сарић и навео да је инвеститор за тај објекат требало у градски буџет да уплати око милон и по евра.

Он је рекао да је исти случај и са објектом у Булевару ослобођења у Београду од 3.500 квадрата.

„Ово је неприхватљива појава за град и апелујемо на јавност и све политичаре да се сви заједно потрудимо да се ово више не дешава“, рекао је Сарић и најавио да ће коалиција НАДА пружити подршку градоначелнику Београда Александру Шапићу да се избори са тим појавама и да једном заувек у Београду престане дивља градња.