Закључак Председништва Новог ДСС-а о француско- немачком плану

24. јaнуар 2023.
Закључак Председништва Новог ДСС-а о француско- немачком плану

Нова Демократска странка Србије је на данашњој седници Председништва усвојила закључак који се односи на ситуацију на Косову и Метохији, односно на такозвани француско- немачки план и на реакцију државног врха и српске власти на тај исти француско- немачки план.

1. Политика решавања најважнијег државног и националног питања – питања српске јужне покрајине Косова и Метохије – доживела је потпуни крах за који одговорност сносе све српске владе од 2008. године до данас. Слепо настављајући политику евроинтеграција и након признавања сецесије Косова од стране већине држава Европске уније као и најмоћнијих држава Запада, српске власти довеле су Србију пред понор и захтев да и сама призна сецесију своје јуже покрајине.

2. Таква непромишљена, незналачка а суштински кукавичка и недостојна политика мора хитно и коренито да се мења. Нико нема права, без обзира на све спољне претње, уцене и ултиматуме да решавању питања КиМ приступа кршећи Устав Србије и учествује у разградњи и растакању земље, њене државне територије, њеног националног идентитета и достојанства.

3. Такозвани француско-немачки план, а заправо план ЕУ и САД за решавање косовске кризе се мора најодлучније и у целини одбацити. Реч је о предлогу који је у директној супротности са Уставом Србије јер предвиђа фактичко признање наше јужне покрајине као независне државе. Предаја Косова и Метохије, осим што непосредно потире српско национално биће, неминовно би утрла пут и за даље угрожавање српских националних интереса. Ван сваке сумње је да би се Република Српска и њен опстанак први нашли на удару Западне политике која никада није крила своје циљеве када је у питању Босна и Херцеговина.

4. Нова Демократска странка Србије посебно наглашава да би евентуално потписивање овог или неког сличног споразума, који Србију и сецесионистичко Косово третира као две равноправне стране и који самим тим не би био заснован на Уставу Србије и Резолуцији 1244 СБУН, несумњиво представљало чин велеиздаје а потписници једног таквог акта као и сви они који би гласали за потврђивање истог би, поред историјске, сносили и кривичноправну одговорност. Нова Демократска странка Србије се обавезује да ће по доласку на власт све евентуалне починиоце неизоставно процесуирати. За Нову Демократску странку Србије сваки такав споразум биће сматран апсолутно ништавим.

5. Буде ли се досадашња погубна политика хитно и коренито заменила одлучном одбраном територијалног интегритета државе и српске нације у целини, Нова Демократска странка Србије ће таквом преокрету дати пуну и безрезервну подршку. Не буде ли до тога дошло, Нови ДСС ће штитити националне и државне интересе одупирући се свакој поданичкој и издајничкој политици свим расположивим демократским институционалним и ванинституционалним средствима.

Косово је Србија, увек било,тако ће остати за вијек и вијекова и са тим не сме да се игра.

Живела Србија!