Одбио бих план велике петорке

25. јaнуар 2023.
Одбио бих план велике петорке

Председник Новог ДСС-а Милош Јовановић каже да би он одбио план "велике петорке" за дијалог Београда и Приштине упркос последицама које би то могло да има. Јовановић наводи са је јасно да би одбијање могло да се одрази на инвестиције у Србији и на враћање виза за грађане и да не жели прича да ће нам "тећи мед и млеко". Он сматра да би Србија прихватањем плана постала "евро-атланска колонија" без Косова и Метохије, Републике Српске и "можда без неких других делова централне Србије".

Милош Јовановић је рекао да би он, да је на Вучићевом месту, рекао да француско-немачки план не може да се прихвати, а на питање шта би онда било, одговорио је: "Е сад бих урадио оно што је и Вучић употребио, рекао бих 'Не знам, видели би'. Дакле тај план просто не може да се прихвати. Притом, то је противуставно". Јовановић је навео и да је све што је Вучић рекао у свом обраћању за њега било прилично очекивано.

"Тамо где је потпуно у праву, и то је оно што ми говоримо 14 година, то је да су европске интеграције Србије и територијална целовитост наше земље директно повезани процеси и да се међусобно искључују. То коначно нико не може да оспори. Доведени смо пред тај зид или пред ту раскрсницу, да бирамо између, ја мислим одбране Србије и ЕУ. И то је нешто о чему ћемо морати да донесемо одлуку. Мој став, став Новог ДСС-а, и коалиције НАДА је да мислим да Србија нема алтернативу и мислим да српски национални интереси од КиМ до Републике Српске немају алтернативу и да морамо да се боримо колико год ситуација буде тешка", рекао је он.

Јовановић оцењује и да је председник мало "нацрнио и драматизовао" део који је у вези са економским исходом и изолацијом, и да санкције није лако увести зашто што пет земаља ЕУ не признаје независност Косова.


"Постоје ствари које не можемо да прихватимо"


"И то је једна од манипулација јучерашњег говора, поменуо је случај Русије, али има једна разлика, Русија је започела оружани сукоб о коме можемо да мислимо ово или оно, и зато трпи санкције западних сила. Ми никакав сукоб нити желимо, нити можемо да започињемо ми не желимо само да прихватимо један ултиматум који подразумева да прихватимо сецесију КиМ", рекао је Јовановић за Еуронеwс Србија.

Он је додао да је Вучић изјавио да нам прети изолација ако не прихватимо план, а да га међународни представници нису демантовали зато што им то није у интересу. Каже и да су Слободану Милошевићу рекли да ће ратовати против њега, а да он опет није дао неке ствари. На новинарско питање да ли је то за њега у реду, он је рекао да није у реду, али је додао и да му није у реду ни да неко стално "прети, отима и да прети што се не саглашавамо са отимачином".

"Притом, ја кажем - тој отимачини нема краја и то неће стати", каже Милош Јовановић.

Он је указао да се није осетио прозваним када је Вучић рекао да у Србији постоје "добровољни давоци туђе крви" јер нико не позива на рат.

"Једно је рећи - постоје ствари које не можемо да прихватимо. А шта ће бити тачне последице не могу да знам. Не зато што ја то не знам, него јер то не зависи од мене. Да ли ће ЕУ да уведе санкције? Ја не верујем да је то могуће. Да ли може да утиче на инвестиције? Може. Може ли да врати визе? Може", каже Милош Јовановић.


"Не бих користио свој француски пасош"

Одговрајући на питање да ли је то за њега прихватљиво он каже да јесте и да, пошто он има француски пасош, не би га користио за путовања, чак ни за приватан пут у Француску где иде зато што његова деца тамо имају баку и деку. Каже да је Ана Брнабић рекла да нећемо моћи више да путујемо, али да је велика разлике у томе да се каже да нећемо моћи да путујемо, и да ћемо моћи, али уз визе.

"Да ли бих волео да се врате визе? Не. Али између тога и територијалне целовитости, мислим да је тај тас на ваги озбиљнији. Да ли ће бити лако? Неће. Нисам ја дошао да кажем - хајде да одбијемо план па ће тећи мед и млеко", навео је Јовановић. 

Говорећи о евентуалном реферндуму, председник Новог ДСС-а је рекао да, ако би српски народ на некаквом одлучивању било какве врсте донео одлуку да Косово и Метохија и територијални интегритет нису битни, није сигуран да би након тога остао у политици.