Србија ће бити евроатлантски резерват, ако не одбије европски план за Косово

29. јaнуар 2023.
Србија ће бити евроатлантски резерват, ако не одбије европски план за Косово

Лидер Нове Демократске странке Србије (ДСС) Милош Јовановић оценио је данас на седници Главног одбора Новог ДСС-а да ће Србија, уколико не одбије француско-немачки предлог за косовско питање, постати евроатланска колонија, односно резерват.

Он је на седници Главног одбора странке казао да је неопходно да тај план, који је назвао планом САД и ЕУ, буде "одлучно, хитно и у целини одбијен".

Изјавио је да званични Београд "голом прогандом" покушава да застраши људе са последицама одбијања плана, за који је рекао да третира Србију и Косово као две суверене државе.

Оне који у томе учествују назвао је "војницима туђе империје и вечитим европејцима", те оценио да раде против националних интереса Србије и српског народа.

"Сопствену паролу да нема предаје, допунили су паролом да има продаје", казао је Јовановић.

Оценио је да се Србија сада налази "на судбинској раскрсници" и да је, како је казао, пред њом избор "опстати или нестати".

Сматра да су до тог "краха косовске политике" званичног Београда довеле све Владе од 2008, те их оптужио за "лажи, неспособност, незнање и кукавичлук".

Рекао је да "ЕУ данас тражи да се Србија одрекне јужне покрајине", те да власт у Београду "наставља са лажима" и, како је навео, каже да се "не тражи експлицитно признање".

Оптужио је власт да "бесрамно говори о продаји вере за вечеру", те у негативном контексту оценио и изјаве о "добровољним давоцима туђе крви" од стране, како је казао, оних који 1999. нису ни учествовали у рату.

Казао је да ће они који "потпишу или прихвате" тај план починити "акт велеиздаје", те истакао да ће, када Нова ДСС дође на власт, због тога бити и кривично санкционисани.

Рекао је да ће се Нова ДСС свим легитимним деморкратским средствима, институциалним и ванинституционалним борити против француско немачког предлога.

Оценио је да је мало вероватно да ће званични Београд променити политику, али да би, када би то урадио, имао подршку Нове ДСС.