НЕ капитулацији! у Крагујевцу

12. фебруар 2023.
НЕ капитулацији! у Крагујевцу

КРАГУЈЕВАЦ: Парламентарне опозиционе странке Нови ДСС, ПОКС, Двери и Заветници одржале су у Крагујевцу прву заједничку трибину у склопу кампање против немачко-француског плана за Косово и Метохију.

У пуној скупштинској сали, трибини под називом „Не капитулацији“ присуствовали су грађани, симпатизери патриотског блока, а њима су се обратили лидери ове четири опозиционе странке, као и политчки аналитичари Александар Павић и Душан Пророковић.

Скуп је почео интонирањем националне химне, а у сали су биле истакнуте српске заставе и транспаренти са натписима ''Не капитулацији'' и ''Косово је Србија''.

Лидер Новог ДСС Милош Јовановић рекао је да је главна порука трибине „Не дамо Србију“.

Он тврди да актуелна власт ''жели да понизи српски народ'', али је додао да се то не сме дозволити.

Период који нам предстоји биће, на жалост, врло турбулентан. Ово су историјска времена где ћемо се показати или као народ или ћемо коначно капитулирати и бити безначајан прилепак евроатланског света. Мислим да немамо друге него да се покажемо достојнима наше славне и слободрске историје, поручио је Јовановић.

Истакао је да сви плаше грађане које су последице ако одбијемо овај план, а да нико не прича шта ће бити ако се прихвати план.

Па онда дође на првом месту стварање велике Албаније и отварање низ других територијалних питања у оквиру Републике Србије. Ниједан народ не може да гради бољу будућност на поразима и капитулацијама, поручио је Јовановић.

Председник Двери Бошко Обрадовић поручио је да немачко-француски план, који држава Србија планира да прихвати, третира лажну државу Косово као независну државу и тражи да Србија призна независност Косова и да се више не противи његовом уласку у бројне међународне организације.

То је кршење не само Устава Републике Србије већ и резолуције 1244 Савета за безбедност УН. Дакле и домаће и међународно право Косово и Метохију виде као саставни део Републике Србије, а сада се од нас тражи кроз француско-немачки споразум да се ми одрекнемо дела своје државе. Не видим ниједан разлог да потпишемо овај споразум који практично значи капитулацију. Наш предлог је био и то је поента Светосавског прогласа за спас Косова и Метохије, који је потписало више од 200 најугледнијих српских личности, да се француско-немачки споразум одбаци без одлагања и у целости, рекао је лидер Двери.

Он је рекао да је скуп у Крагујевцу само почетак, како је истакао, заједничког фронта који чине, не само ове четири парламентарне опозиционе групације, већ и Покрет за одбрану Косова и Метохије, српска омладина за Космет и бројне друге јавне личности и организације.

Говорила је и председница Заветника Милица Ђурђевић Стаменковски, која је поручила да је намера патриотског блока да у Крагујевцу овом трибином покрену борбу за очување Косова и Метохије.

Наша теза је да би евентуални споразум који можемо да назовемо ултиматумом, представљао не крај косовске кризе већ крај државе Србије. Против тога смо устали и са нама је устала цела Србија. Поред бројних угледних јавних личности, што је најважније, народ је тај који даје велику подршку ономе што радимо, поручила је она.

На трибини у Крагујевцу је најављено да ће наредна трибина бити одржна следеће недеље у Нишу.