Како смо од Београда у служби грађана дошли до Београда у служби инвеститора?

13. фебруар 2023.
Како смо од Београда у служби грађана дошли до Београда у служби инвеститора?

Пре неког времена, у Мутаповој улици, срушена је зграда која је датирала чак из 19. века! У безличну гомилу шута  претворио ју је инвеститор, како би се на том месту изградила ко зна која по реду вишеспратница, и на тај начин поново неповратно наружио амбијент око храма Светог Саве.

Првобитно је грађевинска инспекција забранила рушење ове зграде, како би се оно након тога фамозном брзином наставило уз истицање грађевинске табле која претходно није била ту. Пре свега срамотно је то што један овакав објекат није био под заштитом споменика културе, а да не помињемо то што ово није први пут да се по нашем главном граду наши споменици културе руше, неретко и без дозволе, како би се на тим местима зидали ко зна какви све објекти. Оваква пракса очито постаје манир ове градске Власти, где им није довољно то  што инвеститорима широм наше престонице прећутно дозвољавају да зидају објекте без дозволе, и на тај начин оштећују наш градски буџет, већ што им зарад свега тога чак и дозвољавају да наше културно историјске објекте руше. Изгледа да Александар Шапић неће остати упамћен само по дивљој градњи већ и по дивљачком рушењу наше историјске баштине.

Мислимо да је доста да Београђани остају без свог наслеђа како би инвеститори пунили своје џепове. Како се овакве ствари не би више дешавале Нови ДСС Београд, неће одустати од свог захтева да се оним културно историјским објектима којима је заштита истекла она продужи а да се оним објектима који је немају она под хитно додели!

https://www.instagram.com/reel/Cok2V9TOV3A/?igshid=YmMyMTA2M2Y=&fbclid=IwAR1M19kmOhfuIh5clg8w4A_BS6mZvIzWDJFZz92h1fTowbbvQX7Td7dwv0E