Нећемо дозволити потписивање споразума о сецесији Косова и Метохије

21. фебруар 2023.
Нећемо дозволити потписивање споразума о сецесији Косова и Метохије

НИШ – Представници четири државотовне парламентарне странке – Нови ДСС, Двери, Заветници, ПОКС, на трибини „Не капитулацији, не ултиматуму“ одржаној у Нишу, истакли су да неће дозволити потписивање споразума који признаје сецесију Косова и Метохије.

Председник Новог ДСС-а Милош Јовановић рекао је на трибини да не постоји ништа антидржавније од гажења уставног поретка што, према његовим речима, чини председник Србије Александар Вучић.

„У много тежим условима су Срби одбијали понижење и поништавање историје, а сада нас Вучић тера да прихватимо нешто што је апсолутно неприхватљиво. Нећемо да дозволимо да ико потпише споразум. Споразум је признање сецесије од стране Србије“, истакао је Јовановић.

Он је подсетио да је Вучић изговорио - „спремни смо да прихватимо концепт, и радимо на имплементацији предложеног споразума“.

„Сваки дан иде кампања на његовим телевизијама да ми морамо да прихватимо, да не смемо да одбијемо, биће санкције, падаће секире, биће најезде скакаваца. Потпуна замена теза – не знам шта има екстремније од тога да кажете продаћу веру за вечеру, јер ми је важнија немачка фабрика, него косовски завет“, закључио је лидер Новог ДСС-а.

Он је рекао да ће позвати присталице и на улицу, и на блокаде, да се спречи потписивање споразума.

Посланик Заветника Драган Николић поручио је да нема повлачења, истакавши да „власт не дозвољава да се чује онај други део Србије који хоће да одлучно каже не ултиматуму“

„Вучић хоће да призна Косово, али неће да призна да је признао Косово. То је његова тактика“, оценио је Николић.

Према његовим речима, у тренутку када власт буде покушала да призна Косово, тиме би створила Велику Албанију на територији Србије.

„Ако би се тако нешто десило, сутра би се борили за Врање, Лесковац, Прокупље, Ниш“, закључио је посланик Заветника.

Лидер Двери Бошко Обрадовић нагласио је да Србија треба да одбије француско-немачки споразум одмах и у целости.

„Председник Републике једини, мимо својих уставних овлашћења, тргује Косовом и Метохијом. Онај ко потписује француско-немачки споразум, он је за рат и он је највећа претња миру и стабилности у Србији“, навео је Обрадовић.

Он је казао да представници државотворне и патриотске опозиције остају при ставу да нема санкција Русији.

„Ми смо на страни мира, ми смо на страни поштовања Устава Србије, ми смо на страни поштовања Резолуције 1244 Савета безбедности УН, сви заједно овде у Сали смо на правој страни“, додао је лидер Двери.

Пристунима се обратио и историчар Драгомир Анђелковић рекавши да се Србија суочава са захтевом Вучићу лично да потпише капитулацију.

„Он најбоље зна који су разлози зашто се то тражи од њега, али ти разлози немају везе са Србијом. Запад тражи од Вучића да се одрекне Косова, а народ који изгуби државотворну енергију, који се одрекао косовског завета, такав народ не може било шта да брани“, закључио је Анђелковић.