Француско-немачки предлог је прећутно признање сецесије

24. фебруар 2023.
Француско-немачки предлог је прећутно признање сецесије

Председник Нове Демократске странке Србије Милош Јовановић изјавио је да је француско-немачки предлог споразума неприхваљив јер представља прећутно признање сецесије Косова и Метохије. 

“Оквир документа је такав да се од нас тражи да признамо сецесију Косова и то је издаја”, рекао Јовановић гостујући на Еuronews телевизији.

На питање које би биле последице по Србију ако не прихвати предлог, лидер Новог ДСС-а каже да се стално прича о последицама неприхватања, али не и о последицама прихватања.

"Имали бисмо много мање последица прихватања предлога, ако би их и било, него оно што се најављује. Формалне санкције су немогуће. Са друге стране последице прихватања су независно Косово, нестанак Срба са Косова за 10 година, стварање велике Абаније, удар на Републику Српску. Ту је нестабилност у наредних 50 година", истиче Јовановић.

Он је казао да на независном Косову не би уопште било Срба.

“Како да вратимо Косово под ингеренцију Србије? За почетак да не признамо сецесију. Сматрам да власт не верује да је та борба сврсисходна и да немају снаге, жеље, воље", истакао је Јовановић. 

Председник Нове Демократске странке Србије наводи да је рат у Украјини убрзао и појачао притиске Запада да "урадимо оно на шта нас они иначе притискају да урадимо, али досад то нису чинили таквим интезитетом".

"То је да признамо сецесију наше јужне покрајине. И сад смо дошли до папира који јесте нека врста ултиматума", наводи он.

Јовановић оцењује одлуку Србије да осуди угрожавање територијалног интегритета и суверенитета Украјине, али да не уведе санкције Русији, као релативно добру.

"Мислим да није било добро да се осуди, како је у Резолуцији наведено, агресија Русије. Мислим да је било довољно да се инсистира на поштовању територијалне целовитости свих држава па и Украјине. Добро је што нисмо увели санкције", казао је он.

Јовановић сматра да би за Србију било мудро да се не опредељује у овом тренутку јер нема разлога за то.

"Тим пре, и то је суштина, што тај исти Запад који данас ратује против Русије је Запад који угрожава и наше највиталније интересе", закључио је лидер Новог ДСС-а.