Позивамо грађане на отпор капитулацији!

24. фебруар 2023.
Позивамо грађане на отпор капитулацији!

Посланици државотворном опозиције, најавили су данас да ће позвати грађане на „отпор капитулацији“ јер како су навели, европски предлог за решење Косова није ништа друго до „позив Србији да капитулира и одрекне се дела своје територије“.

Председник Нове Демократске странке Србије (Нови ДСС) Милош Јовановић оценио је да се уочи предстојећег састанка у Бриселу, Србија суочава са „потенцијално највећим понижењем у својој националној историји“.

„Споразум који ће бити на столу у понедељак је споразум о признању сецесије наше јужне покрајине. Неважно је како ће признање уследити, имплицитно или експлицитно. Последице су стварање независног Косова, Велике Албаније, огромне геополитичке нестабилности за наш народ“, рекао је Јовановић.

Поновио је да је предложени план „противуставан“ и да би последице прихватања таквог предлога биле „противуставне“.

„То што Александар Вучић тренутно ради је антидржавно понашање, понашање које носи кривично-правну одговорност. За овако нешто се одговара. Позивам грађане да буду свесни опасности у којој се Србија налази, медијског и сваког другог насиља ког Вучић спроводи над свима нама“, казао је Јовановић.

Председница странке Заветници Милица Ђурђевић Стаменковски најавила је да ће се „државотворна“ опозиција „свим легитимним и легалним“ средставима борити против „издаје српских националних интереса“.

„У понедељак се одлучује о судбини и будућности Србије, да ли смо маса или нација, држава или колонија. Одлучни смо да бранимо вољу не само пола милиона грађана који су на изборима гласали за нас већ и већинско расположење становништва које се не слаже са сецесијом Косова и Метохије. Спремни смо да се боримо до краја“, казала је председница Заветника.

Уочи наставка дијалога о Косову, најављеног за наредни понедељак у Бриселу, председник Двери Бошко Обрадовић оценио је да онај ко потпише предложени план, „уводи Србију у немире и нестабилност“.

„Можемо захвалити Мирославу Лајчаку што нас је обавестио шта нас чека у понедељак у Бриселу. Од почетка смо говорили да је Александар Вучић пристао на потписивање оваквог споразума и да само тражи медијско објашњење да је спреман на одрицање од Косова и Метохије“, рекао је лидер Двери на конференцији за новинаре у Скупштини Србије.

Поновио је оценио да је европским планом предвиђено да ће Србија признати симболе и документа „лажне државе Косово“ и да се не противити чланству Приштине у медјународним организацијама.

„Шта је све то него признање лажне државе Косово. Ничим власт не може сакрити ту истину. То је рушење уставног поретка а не оно што режимски медији ових дана покушавају да прикаче родољубима“, казао је Обрадовић.

Додао је да очекује да се о европском плану за Косово огласи и Српска православна црква (СПЦ).

„Све већи број грађана, удружења, странака се прикључује нашем блоку. Верујем да ћемо свим парламентарним и ванпарламентарним методама борбе успети да спречимо издају. Позваћемо грађане на отпор капитулацији јер као што је рекао генерал Дража Михаиловић: