ИНТЕРВЈУ Милош Јовановић: Ако Вучић не поднесе оставку, увешће земљу у спиралу нестабилности за коју ће додатно одговарати

28. фебруар 2023.
ИНТЕРВЈУ Милош Јовановић: Ако Вучић не поднесе оставку, увешће земљу у спиралу нестабилности за коју ће додатно одговарати

„Све се догодило у Бриселу било је очекивано. Процес капитулације Србије под вођством Александра Вучића се убрзано наставља. А он тај процес и своје антидржавно деловање покушава да забашури и да представи на начин који му омогућава да купи још нешто мало времена и да управља својим царством лажи како би убедио грађане да издаја заправо није издаја“, каже у разговору за Данас Милош Јовановић, лидер Новог ДСС, коментаришући преговоре у Бриселу и контрадикторне изјаве које су се чуле у понедељак увече након дијалога.

Док Вучић тврди да се није догодио дан Д, да ништа није потписано, а да се разговори о имплементацији споразума настављају, Борељ, међутим, наводи да су обе стране прихватиле  предложени споразум и да раде на његовој имплементацији? Коме верујете?

Александру Вучичу не верујем и то сам јавно и директно рекао и њему у скупштинској расправи. Уосталом, не знам ни како било ко више уопште може да му верује, нарочито када је реч о Косову и Метохији. Сетите те се како је говорио да регистарске таблице Косовска Митровица остају и колико је то важно, јер сведочи о присуству државе Србије у јужној покрајини и онда масно слагао рекавши да је успео да се избори за то. Таблице КМ сваким даном нестају на северу наше покрајине и више о њима нико и не прича. Што се о европско-америчком предлогу споразума тиче, добро је што је коначно објављен и званични документ и што се потврдило оно што смо говорили – да је реч о споразуму о признању Косова и Метохије као независне државе. За тај споразум је Александар Вучић лично рекао да прихвата његов концепт и да ће радити на његовој имплементацији. Тиме се најдиректније гази Устав и због тога ће Александар Вучић морати да одговора, не само пред историјом и политички, већ и кривичноправно.

Вучић тврди и да се разговори о имплементацији настављају, а Борељ да нису потребни даљи разговори о европском предлогу? Да ли су те Вучићеве изјаве куповина времена пред домаћом јавношћу?

Верујем да јесу, али више нема времена за куповину времена.

С обзиром на то да ништа није потписано, како каже Вучић, у Бриселу да ли сте сада спремни да признате да сте погрешили када сте говорили да је Вучић пристао да потпише немачко- француски споразум?

Ништа није потписано у Бриселу и то је чинењица као што је чињеница да никада нисам рекао да ће било шта и бити потписано у Бриселу. Не знам уопште откуд вам то. Уосталом, погледајте моје гостовање на телевизији Еуронеwс где сам о томе једино и говорио. Али овде није проблем у потпису, који ће неминовно доћи у неком тренутку, већ у чињеници да овај предлог о српској капитулацији није одбијен у старту и што одбијен бити неће. Проблем је и у изјавама Александра Вучића како ће радити на примени тог истог споразума. Како можете да радите на примени нечег, ако то исто претходно нисте прихватили?

Вучић је на конференцији за новинаре навео да инсистира на примеени ЗСО и на томе да Курти није то прихватио. Да ли ће ЗСО заиста бити гарант опстанка Срба на КиМ, и зна ли се уопште какве ће његове ингеренције бити?

На независном Косову Срба бити неће и то не може ништа да спречи, а камоли некакав ЗСО са бледим и скоро никаквим озбиљнијим надлежностима. А Вучић на томе инсистира делом да би купио још нешто времена да спреми српско јавно мњење и делом да би ЗСО напослетку могао да представи као велику победу.

Како ће ваша странка и странка деснице реаговати на ово што се догодило у Бриселу, да ли ћете тражити  да председник Србије све то објасни у парламенту, или сте спремни да оргаизујете протесте?

Нема више шта да се објашњава. Све је апсолутно јасно. Ако Александар Вучић није способан да одбије предложени споразум – а очигледно је да није – онда мора да поднесе оставку и морају да се распишу ванредни парламентарни избори. У супротном ће својим противустаним и антидржавним деловањем увести земљу у спиралу нестабилности за коју ће додатно сносити одговорност.