25 хиљада поручило Вучићу- Не капитулацији!

18. март 2023.
25 хиљада поручило Вучићу- Не капитулацији!

У Београду је у петак, 17. марта одржано национално окупљање за одбрану Косова и Метохије, на којем је затражено од председника Србије Александра Вучића да у Охриду "у потпуности одбаци" европски план за Косово, или да поднесе оставку.

Око 25 хиљада људи на скупу који су организовале Нова Демократска странка Србије, Двери, Заветници, и Покрет за обнову краљевине Србије, испред споменика руском цару Николају II Романову на сваки помен Вучићевог имена скандирали су "издаја" и узвикивали "Косово је Србија" и "Не дамо Косово".

На протесту је од Вучића затражено да поднесе оставку, јер је прихватио француско-немачки, односно европски план за Косово, "иако он значи кршење Устава Србије и признање лажне државе Косово".

Председник Новог ДСС-а Милош Јовановић рекао је да "није Александар Вучић Србија" и да је европски предлог споразум о признању сецесије јужне српске покрајине, о стварању независног Косова и коначном покоравању Србије.

"Човек који ради овде (у председништву) је изашао и рекао за тај предлог да је спреман да прихвати његов концепт, и да ради на његовој имплементацији. Неће моћи, господине Вучићу", казао је Јовановић.

Истакао је да Вучић неће испунити захтев "државотворне опозиције", односно странака које су организовале протест, да француско-немачки споразум одбаци у целости.

"Изнели смо захтев за одбијање споразума у целини и одмах, али од тог захтева нема ништа. Будите сигурни да је Александар Вучић могао, да је смео, он би га већ одбацио. Ако хоћемо да одбранимо Србију, постоји само један услов, Александар Вучић мора да оде - хитно и у целини", рекао је Јовановић.

Лидер покрета Двери Бошко Обрадовић окупљенима је рекао да се "поставља питање ко је овластио Александра Вучића да потписује, прихвата и примењује француско-немачки споразум о признају лажне државе Косово".

"Нити има уставна овлашћења, нити га је Народна скупштина овластила, нити му је српски народ дао могућност да прихвата западни ултиматум", рекао је Обрадовић.

Он је додао да председник Србије сутра у Охриду на састанку са косовским премијером Аљбином Куртијем и представницима Европске уније, треба "одбаци француско-немачки споразум одмах и у целости", а ако то не учини да поднесе оставку.

"То је наша порука Александру Вучићу. Не будеш ли сутра у Охриду одбацио француско-немачки ултиматум, имаш само један чин који после тога можеш да урадиш, а то је оставка", рекао је Обрадовић који је навео да је то став 28 народних посланика Скупштине Србије из странака које су организовале протест.

Лидер ПОКС-а Војислав Михаиловић рекао је да "нема никаве дилеме" шта ваља чинити, односно да треба да стрпљиво чекати повољније геополитичке околности.

"Право је на нашој страни и кад-тад ћемо повратити пуни суверенитет над нашом јужном покрајином", рекао је Михаиловић.

Председница странке Заветници Милица Ђурђевић Стаменковски рекла је да су они који су се вечерас окупили у центру Београда "понос Србије" и да су, како је додала, сви дошли без икаквог притиска упркос блокадама власти.

Казала је да окупљени бране Устав Србије и њен територијални интегритет, и нагласила да они не продају Србију за лажи из Брисела.

На скупу је говорио и представник студената Универзитета у Београду Стефан Симоновић који је затражио да се прекине бриселски дијалог, и да се преговори о Косову врате у Савет безбедности Уједињених нација.

Окупљенима се обратио историчар Милош Ковић који је изјавио да је ово српски свети скуп и да су се вечерас окупили да би, како је рекао, бранили државне границе наше отаџбине.

Професор са Медицинског факултета на КиМ Александар Ћорац каже да је овај скуп организован да би се борили за Србију која ће бити достојна деце која ће доћи после нас и која се неће стидети онога што смо ми урадили.

„Само таква Србија гарант је српског народа, Србије слоге, Србије правде, Србије љубави, поносне земље у којој ће слободно шетати слободни људи. А такве Србије нема без Косова и Метохије“, поручује Ћорац.

Проф. др Ратко Ристић, проректор Београдског универзитета, је истакао да не може бити чланства за „Косово“ у међународним организацијама, већ се само може говорити о реинтеграцији одузете територије.

Скуп је почео у 18.00 сати испред храма Светог Саве, а њиме је обележено и 19 година од насиља над Србима на Косову, као и годишњица НАТО бомбардовања СР Југославије и Србије, након чега су окупљени у протестној шетњи дошли до споменика цару Николају, који се налази преко пута зграде Председништва.

Окупљени су уз заставе Србије носили и транспаренте "Косово није на продају", "Не велеиздаји", "Косово је Србија", "Србија а не ЕУ".

Грађани у протестној шетњи центром Београда против плана за Косово

Присталице Двери, Заветника, Нове Демократске странке (Нови ДСС) и Покрета обнове Краљевине Србије (ПОКС) вечерас су са платоа испред Храма Светог Саве кренуле у протестну шетњу у знак протеста због прихватања европског плана за Косово.

На челу колоне која се упутила ка споменику Цару Николају II Романову прекопута Председништва, организатори су истакли велики транспарент са натписом "Не капитулацији", чиме симболично указују да прихватање европског плана за Косово представља издају националног интереса.

Организотори су најавили и да ће испред споменика цару Николају II Романову говорити и о својим будућим активностима и да их неће уплашити, како су навели, таргетирање и претње режима од претходних дана.

Скуп обезбеђује редарска служба организатора скупа, док је саобраћај обустављен и уз помоћ полиције у улицама којима се креће колона.