Блокада саобраћаја код Владе Србије

24. март 2023.
Блокада саобраћаја код Владе Србије

Протест државотнирних странка, које предводе Нови ДСС, ПОКС, Двери и Заветници, почео је у 12:44 сата испред Владе Србије. Саобраћај испред зграде Владе је блокиран. Окупљени су одлучили у блокада саобраћаја испред Владе Србије започне симболично у 12:44 због алудирајући на резолуцију Савета безбедности УН 1244.

Председник Нове Демократске странке Србије, Милош Јовановић, оценио је да је Вучић „једини фактор нестабилности“ и да ће бити одговоран за „све што ће се дешавати“.

„Поред тога што је прекршио Устав Србије прихватањем сецесије наше јужне покрајине, Вучић је обесмислио све жртве бомбардовања 1999. године“, казао је Јовановић.

Оценио је да је „најдемократскији“ начин за излазак из „ове кризе“ расписивање избора на свим нивоима.

„Расписати изборе па да их пошаљемо у историју“, навео је Јовановић.

Учесници скупа носе транспаренте „Србија памти“, „Вучићу оставка“, „Не капитулацији“ и „Никад НАТО“.

Председник покрета Двери Бошко Обрадовић рекао је агенцији Бета уочи почетка скупа да ће сличне „блокаде упозорења“ данас бити испред Покрајинске владе у Новом Саду и испред градских управа у Нишу, Крушевцу, Чачку, Лозници и Шапцу.

„Идеја је да ово буде почетак протеста упозорења који ће бити одржани у наредном периоду“, казао је лидер Двери и додао да су раније данас протестни скупови одржани у Врбасу, Лазаревцу и Аранђеловцу.

Двери, Заветници, Нова Демократска странка Србије и Покрет обнове Краљевине Србије раније су најавили да ће тим скуповима обележити и 24. годишњицу почетка НАТО агресије на Савезну Републику Југославију.

Председник покрета Двери, Бошко Обрадовић, најавио је данас у Београду да ће наредне недеље поднети кривичну пријаву против председника Србије Александра Вучића због кривичног дела „признање окупације“.

Обрадовић је на протестном скупу такозване државотворне опозиције испред Владе Србије најавио да ће се обратити Уставном суду како би видео „да ли је Суд жив и да ли сме да оцени оно што Вучић прихвата“.

Поновио је да те странке захтевају оставку председника Србије и расписивање ванредних избора, наводећи да ће у случају да не буду испуњени ти захтеви, наставити протесте и блокаде и да ће се против прихватања европског предлога за Косово борити и „кроз парламент и трибине и разговоре с грађанима“.

„Не желимо сцене са протеста у Француској, али нисмо мање одлучни да актуелној власти станемо на крај“, рекао је лидер Двери.

Посланик Заветника Никола Драгићевић казао је да расписивање тих избора траже како би "Вучић кандидовао своју политику предаје Косова".

"Нека (Вучић) на изборну листу стави Весну Пешић, Ненада Чанка и Чедомира Јовановића", рекао је Драгићевић на скупу испред Владе Србије у Београду.

Оценио је да Влада и председник Србије сносе одговорност за "лоше политичке одлуке" и да "немају мандат од народа да предају Косово".

"Процес отимања Косова и Метохије, започет НАТО агресијом, данас се наставља француско-немачким планом", оценио је посланик Заветника.

Председник Покрета обнове Краљевине Србије (ПОКС) Војислав Михаиловић рекао је на скупу да ће представници "државотворне" опозиције урадити "све да изазову ванредне изборе".

"Требаће нам много више људи на улицама како би издејствовало ванредне изборе", рекао је Михаиловић.

Протест је протекао без инцидената, а саобраћај, који је регулисала полиција, у Немањиној и Кнеза Милоша био је заустављен готово један сат што је изазвало гужву и другде у центру Београда.