Увођење санкција би било погубно по српске интересе

27. март 2023.
Увођење санкција би било погубно по српске интересе

Коалиција НАДА, коју чине Нова Демократска странка Србије (Нови ДСС) и Покрет обнове Краљевине Србије (ПОКС), оценила је данас да би увођење санкција Русији представљало "још једно у низу попуштања пред Западом", а изјаву министра спољних послова Ивице Дачића, да је Србија оставила отворену могућност да промени одлуку у санкцијама уколико буде трпела српска привреда и грађани, као штетну.

Председник Новог ДСС-а Милош Јовановић оценио је у саопштењу да би увођење санкција Русији удаљило Србију од врло важног савезника у борби за одбрану српских националних интереса, како на Косову и Метохији, тако и у Републици Српској.

"Осим тога, то би угрозило врло важне аранжмане са Русијом на пољу енергетике и ослабило би нашу економију", навео је Јовановић.

Председник ПОКС-а Војислав Михаиловић казао је да су о санкција причали и Дачић и министар привреде Раде Баста, а да "ниједног министра нисмо чули да је јавно одбацио такву могућност, као ни председника (Александра Вучића) и премијера државе (Ану Брнабић).

"Јасно је у ком правцу иде влада Србије и да ће увести санкције Русији, али ми ћемо се томе успротивити у парламенту и ван њега", рекао је Михаиловић.

Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је у недељу да је Србија оставила отворену могућност да одлука о увођењу санкција Русији због напада на Украјину буде промењена, ако српска привреда и грађани почну да трпе непоправљиву штету.

"Пошто је одлука (Савета за националну безбедност) још на снази, то значи да немамо још тај случај", рекао је Дачић за Курир и додао да је у интересу Србије да не уводи санкције Русији, али да прате како се та одлука рефлектује на српску екомонију.