Орлић гарантовао да ће у наредних месец дана бити седница Скупштине о Косову

19. април 2023.
Орлић гарантовао да ће у наредних месец дана бити седница Скупштине о Косову

Председник Нове Демократске странке Србије (Нови ДСС) и посланик у Скупштини Србије Милош Јовановић изјавио је данас да је председник парламента Владимир Орлић дао гаранцију да ће у наредних месец дана бити одржана седница о француско-немачком споразуму.

"Срамно је што до сада то није био случај, али негде до половине наредног месеца ће бити одржана седница Скупштине Србије. Са (председником Србије) Александром Вучићем, или без њега, то је већ њихова ствар", рекао је Јовановић.

Он је на конференцији за новинаре, која је каснила више од сат времена, рекао да је она каснила због скупштинског колегијума који се "одужио", и на коме су добили те гаранције од Орлића.

Оценио је да Скупштина мора да се изјасни о споразуму ЕУ о путу ка нормализацији односа Косова и Србије, односно француско-немачком споразуму, и да ће посланици то сада имати прилику да учине.

"Ми (странке окупљене као 'државотворна опозиција') не видимо да има било каквог смисла да се расправља о било чему другоме док се та седница не одржи", казао је Јовановић.

Посланик покрета Двери Бошко Обрадовић навео је да ће, уколико буде испуњено оно што је договарано на колегијуму, на првој следећој седници бити могуће да опозиционе посланичке групе предлажу допунске тачке дневног реда, као и да ће на тој седници бити чланови Владе који ће одговарати на питања посланика.

"И оно што је за наш савез најважније, да ћемо у наредних месец дана имати седницу о француско-немачком споразуму који је Александар Вучић прихватио 27. фебруара у Бриселу, анексу 18. марта у Охриду и свему што је Петар Петковић преговарао у Бриселу и што ће Вучић наставити да разговара са Куртијем 2. маја", рекао је он.