Влада Србије уместо 100 хиљада евра странцима по раднику, нек помогне српском пољопривреднику

28. април 2023.
Влада Србије уместо 100 хиљада евра странцима по раднику, нек помогне српском пољопривреднику

БЕОГРАД – Посланик Нове Демократске странке и коалиције НАДА Зоран Сандић изјавио је данас да Влада Србије, уместо што даје страним инвеститорима и по 100 хиљада евра по радном месту, треба да помогне српским пољопривредницима, подсетивши да су сада укинуте субвенције за краве дојиље.

Посланик Саднић је на конференцији за новинаре у Скупштини Србије, говорећи о Закону о измени и допуни Закона о подстицајима у пољопривреди и руралном развоју, истакао да он доноси само козметичке промене.

„Увођење е аграра, што предвиђа овај закон је добра ствар јер ће пољопривредици моћи лакше и брже да конкуришу за подстицаје, али велики проблем је што је просек година на пољопривредним граздинствима 61. година и нису довољно дигитално писмени“, навео је Сандић.

Посланик Новог ДСС-а је додао да је сада од 460 хиљада регистрованих пољопривредних газдинстава само 270 хиљада успело да се региструје преко е аграра.

„Скоро трећина пољопривредних газдинстава која није регистрована, неће можи да конкурише за подстицаје. Зато предлажемо амандман, и надамо се да ће бити прихваћен, да се полако у наредне две године уводи е аграр, а да за то време могу да се пријаве и старим писаним путем“, нагласио је Сандић.

Према његовим речима, субвенције пољопривредницима по хектару још нису исплаћене, иако је обећано да ће се то догодити још пре пет дана. „Сетва је у току, људима је потребан новац“, истиче Сандић.

Као проблем, посланик Новог ДСС-а из Зрењанина, навео је и укидање субвенција за краве дојиље и да данас као земља имамо пет хиљада музних крава мање него пре пар година.

„Подстицаји су мали, нисмо конкуретни са земљама у региону и Европи. Увоз се не контролише, увозимо млеко из Пољске и Белорусије“, појаснио је посланик Сандић.

„Потребна нам је јасна стратегија у пољопривреди, коју би правили стручњаци а не политичари“, закључио је посланик Новог ДСС-а.