Нови ДСС сматра оправданим протесте пољопривредника широм Србије

16. мaj 2023.
Нови ДСС сматра оправданим протесте пољопривредника широм Србије

Нова Демократска странка Србије сматра оправданим протесте пољопривредника широм Србије. Чињеница је да је пољопривреда и статус пољопривредника изузетно отежан и у никада неповољнијем положају, а томе је највише допринело нестручно управљање овим ресором владајуће већине. 

Нови ДСС сматра да је неопходно да актуелна владајућа већина прихвати захтеве пољопривредника који протестују, пре свега захтева у вези са повећањем субвенција по хектару, укидању акциза на нафту, продужење рока за инсталирање Е аграра на две године. Такође, сматрамо да је неопходно да се забрани увоз млека и млечних производа како би се заштитила домаћа производња и њена конкурентност на тржишту.

Поред решавања тренутних проблема пољопривредних произвођача, неопходно је направити Стратегију развоја пољопривреде као дугорочније решење, у чијем састављању би учествовали стручњаци, професори, пољопривредна удружења, а не политичари.

Република Србија мора да буде препознатљива као земља пољопривреде која ће бити позната извозу пољопривредних производа.