Светски дан заштите животне средине

05. јун 2023.
Светски дан заштите животне средине

Поводом Светског дана заштите животне средине који се обележава 5. јуна, ГрО Нови ДСС Београд жели грађанима да скрене пажњу на алармантно чињенично стање животне средине у Београду.

Грађани су до скоро видели ваздух који су удисали, квалитет ваздуха је и више него забрињавајући, стога није ни чудно што смо по стопи смртности и изгубљених година живота изазваних загађењем ваздуха у самом врху држава света. Недостају нам квалитетне мере и ефикасност у спровођењу истих, као и казнена политика по принципу „загађивач плаћа“.

Град Београд је због бахатог инвеститорског беспланског урбанизма осакатио грађане за 20% зеленила у односу на претходни период. Мере за заштиту водних ресурса су упитне. Грађани Палилуле се свакодневно сусрећу са смрадом са дивље депоније код Панчевачког моста, која се налази у близини места где ће проћи линијски парк. Где за изградњу само пар метара бициклистичке стазе ти исти грађани плаћају милионе.

Позивамо грађане Београда да буду свесни забрињавајућег стања животне средине и заједно ћемо захтевати хитне мере од Града. Тренутни кораци које Град Београд предузима су недовољни и захтевају активну подршку и ангажман свих грађана. Колективним деловањем можемо остварити значајне промене и зауставити Београд од даљег пропадања.