Не видим како је Гашић могао да спречи трагедију

21. јул 2023.
Не видим како је Гашић могао да спречи трагедију

Највеће погоршање ситуације на Косову наступило је 2013. године, када је потписивањем Бриселског споразума српска власт предвођена Александром Вучићем и Српском напредном странком, након низа штетних, такозваних техничких, споразума Борка Стефановића, наставила да чини недопустиве уступке сецесионистичким властима у Приштини. Повлачење правосуђа Републике Србије са севера наше покрајине, увлачење Срба у сецесионистичке институције на локалу и све што је уследило након тога имало је само један резултат – да на Косову и Метохији данас има мање Срба и још мање државе Србије. И наравно да тај процес заокруживања и јачања некакве „косовске државности” сецесионисти и Запад желе да приведу крају – истиче у разговору за „Политику” председник Новог ДСС-а Милош Јовановић.

Видите ли везу између две кризе, на КиМ и у РС, да ли је крајњи циљ Србија?
 

Наравно да су сада, када мисле да су и то завршили након прихватања француско-немачког споразума о признању сецесије, прешли на посао око Босне и Херцеговине, који желе да заврше тако што ће Република Српска у крајњем исходу бити угушена. И не треба уопште да се чудимо. Данас жањемо оно што смо сејали свих ових година – а то је стално повлачење које по дефиницији ствари води у коначни и апсолутни пораз. И зато се, ако не желимо да неславно завршимо под једном шљивом, морамо уразумити и почети озбиљно и темељно да радимо на националном препороду. Први предуслов за такву борбу је смена ове лажно патриотске власти.

А како бисте ви решавали кризу на КиМ?

Кроз пет тачака. Један, преговори се морају одвијати у јасном оквиру Устава РС и Резолуције 1244 СБ УН. Два, не сме више бити уступака сецесионистичким властима. Три, кроз јачање српског корпуса на КиМ низом подстицајних материјалних и нематеријалних мера. Четири, интензивирање дипломатске борбе за повлачење признања и, пет, у сваком тренутку гарантовати безбедност српског народа у јужној покрајини.

Истовремено се заоштрава и на унутрашњој сцени, и даље трају протести прозападне опозиције. Да ли их ви подржавате?

Увек подржавам борбу грађана против корупције, страначког запошљавања, простаклука и бахатости власти, пристрасности и вулгарности медија и, уопште узев, партијске државе у коју је СНС претворио Србију. И опет понављам, морамо променити изборни систем како би се променио и овај накарадни политички систем који је увео земљу у општу кризу – на првом месту ону најпогубнију – кризу морала и вере у опште добро и јавни интерес.

Јесте ли спремни за нове изборе, и када, имајући у виду да у опозицији не постоји сагласност по овом питању?

Mi zahtevamo i zalažemo se za vanredne izbore na svim nivoima već nekoliko meseci unazad. To je uvek bio jedini legitiman i demokratski način za izlazak iz političkih kriza poput ove koju proživljava Srbija. Podrazumeva se i da ti izbori moraju biti održani u fer uslovima i sa svim garancijama kako se njihova regularnost ne bi dovodila u pitanje.

Као полазнику 12. класе Високих студија безбедности и одбране, министар Вучевић уручио вам је недавно средњовековни мач. Поједини политички противници су вас због тога називали „омиљеним опозиционаром”, па су чак то повезали и са тиме да нисте у скупштини гласали за смену министра Гашића?

Нападају ме и са једне и са друге стране, што ме на неки начин и радује јер нас све додатно уверава, односно потврђује да смо на правом путу. То обично тако бива када је неко свој и чврсто држи правац ослањајући се на политичка начела и јасна политичка опредељења, а не на политиканство, незнање и бесмислене друштвене мреже. И примери које помињете управо су примери наше озбиљности и доследности. За смену министра унутрашњих послова нисмо гласали јер је никада нисмо ни тражили. Део опозиције и део медија су од Братислава Гашића направили тему, али не видим зашто и како би то мене на било који начин обавезивало. Ја, рецимо, мислим да је та тема неинтелигентна, непримерена и у бити политикантска. И, да будем сасвим искрен, не видим како би било који министар унутрашњих послова, нити било ко други уосталом, уопште могао да спречи онакву страшну трагедију. У крајњем случају, ми смо своје захтеве изнели још пре неколико месеци. Тражимо оставку Александра Вучића и целокупне владе због катастрофалне, противуставне и антидржавне косовске политике, али и све ужаснијег општег стања које влада у српском друштву и излазак на биралишта. Што се мача тиче, изузетно сам поносан што сам био полазник 12. класе Високих студија безбедности и одбране. Поред тога што сам упознао велики број квалитетних и добрих људи, стекао сам током тог захтевног петомесечног усавршавања нова знања и искуства која ће ми умногоме помоћи у преузимању одговорности за вођење наше државе – што ће се свакако десити у догледној будућности и за шта се, као што видите, темељно припремам.