Кугла сладоледа кошта колико и пет килограма пшенице

25. јул 2023.
Кугла сладоледа кошта колико и пет килограма пшенице

Нова Демократска странка Србије захтева да на основу закључка Владе Републике Србије о откупу 200 000 тона меркантилне пшенице, приоритет при том откупу имају подручја које је било обухваћено великим елементарним непогодама у јулу месецу текуће године.

„Подручја која су била захваћена незапамћеним елементарним непогодама у јулу месецу ове године морају да имају приоритет при загаронтованом откупу меркантилне пшенице за потребне робне резерве, како би се ублажиле последице у мери у којој је то могуће“, изјавио је потпредседник Новог ДСС-а и народни посланик Зоран Сандић.

Он је додао и да је неопходно повећати загарантовану откупну цену меркантилне пшенице на минимум 30 динара плус пдв колика је била прошле године.

„Пољопривредници у Србији су у потпуно маргинализованом положају. Откупне и гарантоване цене нису познате унапред, непредвидива је цена и откуп сировина, а колико је тешка ситуација и колико су понижавајуће откупне цене производа, говори и чињеница да једна кугла сладоледа кошта колико и пет килограма пшенице“, додао је народни посланик Новог ДСС-а.

Он је закључио да је подхитно потребно променити аграрну политику, а пољопривредним произвођачима омогућити атмосферу и мотивацију да се направе јасно дугорочније стратегије и планови у раду, који су у овом тренутку потпуно немогући.