Радовановић: Омогућити Суботичанима слободу кретања

09. август 2023.
Радовановић: Омогућити Суботичанима слободу кретања

Последњих дана нашим грађанима на северу Србије у Суботици и околини, ускраћена су основна и Уставом гарантована права. Пре свега то се односи на слободу и безбедност, те право на слободу кретања.

Суочени смо са тим да је наш народ уплашен, незаштићен и нема слободу кретања док се мигранати слободно крећу наоружани. Најугроженије је наше становништво у пограничном подручју и то Маркова Седмица, Хајдуково, Раденовац и Палић. У том подручју сумњиве скупине профитирају вршећи широк опус услуга за мигранте, од превоза на црно, издавања смештаја, доставе хране, све то чинећи по вишеструко увећаним ценама у односу на тржишне и на тај начин стичну огроман профит на црно.

Посебно се истиче проблем наоружавања миграната, будући да су све чешћи ексцеси узроковани употребом ватреног оружја, које нису донели са собом из иностранства, већ га овде набављају. Жандармерија је претходних дана интервенисала на терену.

Чим су се повукли, груписања миграната су се наставила. Имајући у виду озбиљност ситуације, постојање наоружаних група из иностранства, те потребу за заштитом државне границе и народа, сматрамо да је неоходно да се ангажује војска Србије.

Нова Демократска странка Србије и потпредседник Извршног одбора Лазар Радовановић апелују на надлежне институције да преузму пуну одговорност за заштиту уставног поретка и слобода грађана, да сузбију нелегалне активности сумњивих група које врше разне услуге за мигранте, нарочито у вези са дистрибуцијом оружја, одговорне процесуирају, а мигранте без оклевања разоружају и онемогуће било коју врсту узнемиравања и угрожавања нашег народа.