Афричка куга прети гашењем свињогојства у Србији

10. август 2023.
Афричка куга прети гашењем свињогојства у Србији

Вирус афричке куге свиња у Србији је проглашен у 32 општине и еутаназирано је преко 20 000 свиња што представља велики проблем са несагледивим последицама за производњу свињског меса у нашој земљи.

Потпредседник Новог ДСС-а и народни посланик Зоран Сандић позива произвођаче меса да буду савесни и одговорни и да на време обавесте ветеринарску инспекцију о евентуалној зарази уз велико разумевање за њихову тренутну ситуацију јер само одговорним приступом и уз помоћ државе можемо спречити катастрофу у и овако осиромашеном свињогојству у Србији.

„Истовремено желимо да укажемо на неблаговремену реакцију надлежних служби и министарства у сузбијању ове болести, пропуст код неблаговременог карантина, мањак ветеринара и ветеринарских станица у Србији што је систематски пропуст надлежног министарства као и закаснелим опремањем ветеринара на терену са заштитном опремом и дезинфикационим средствима“, изјавио је Сандић.

Он је истакао и да се проблем појединачне заразе рефлектује на фармере са више стотина товних свиња, који су у немогућности да их продају иако су здраве, јер се налазе на територији општине где су свиње заражене.

„Сматрамо да би у таквим случајевима требало да надлежне ветеринарске инспекције изврше проверу и уз ригорозну контролу омогуће утовар и продају здравих свиња на оваквим мањим фармама. Све ово ће оставити страшан економски моменат, ремећење ланца исхране, поскупљење свињског меса за потрошаче у Србији и додатни увоз свињског меса у нашу земљу што свакако није добро“, рекао је потпредседник Новог ДСС-а.

„Позивамо надлежно министарство да одмах по тренутној тржишној цени исплати све власнике еутаназираних свиња и појача надзор и спроведе адекватне мере на терену како би ублажили све негативне последице по свињогојство и по нашу државу у овом моменту“, закључио је Сандић.

Нови ДСС инфо

10.8.2023.