Предложићемо Закон о опорезивању екстра добити банака

18. август 2023.
Предложићемо Закон о опорезивању екстра добити банака

Најава да ће банке у Србији од септембра повећати цене накнада у односу на постојеће је кап која је прелила часу у понашању банака. Због тога ће Нови ДСС предати предлог Закона о опорезивању екстра добити које су банке у Србији оствариле током 2023. године.

Закон предлажемо јер су банке у времену кризе и високе инфлације током ове и претходне године драстично повећале своју добит на терет грађана и привреде који због раста каматних стопа плаћају много веће рате кредита, а заузврат немају много веће приходе на депозите и штедњу које имају у банкама. Биланси банака у Србији од 2014. до 2021. године показују да су укупно имале просечну годишњу добит од око 350 милиона евра, да су 2022. године оствариле добит од 750 милиона евра, а да су за 6 месеци 2023. добит свих банака износи чак 607 милиона евра што је три пута више него пре кризе.

Суштина закона је да се екстра добит банака, а то је разлика између остварене добити током ове године и просечне добити остварене током последњих 10 година опорезује по стопи од 40%. Наша процена је да ће тако рачунат порез на екстра добит банака омогућити држави приход од више стотина милиона евра.

Нови ДСС жели да у Србији имамо профитабилне и стабилне банке, оне су важан део нашег привредног система, али смо уверени да није праведно нити економски прихватљиво да се банке енормно богате док грађани и привреда сиромаше

Нови ДСС инфо                       18.8.2023.