Власт руши идентитет Београда, под хитно избори

29. август 2023.
Власт руши идентитет Београда, под хитно избори

Рушење објеката који се налазе између трга Славије и парка Мањеж, представља последицу онога на шта смо годинама упозоравали, уз намеру градске власти да цео Београд дају на длан инвеститорима.

Годинама смо упућивали иницијативе и молбе свим нивоима власти са циљем да сачувају културно историјски идентитет овог града, уместо тога они су местимично и у спрези са инвеститорима рушили објекте по ободима Београда, што настављају и сада да раде у самом центру града.

Нови ДСС је предлагао да свим оним објектима којима је претходна заштита истекла, да се моментално продужи или да док не дође нови процес о поновном одлучивању о продужетку њихове заштите, објекти не смеју добијати никакве грађевинске дозволе које могу довести до њиховог урушавања или пренамене.

Управо је то случај са зградама код Славије које су биле под заштитом, која им је истекла 2020. године и због чега је омогућено да се добије дозвола за рушење.

Велика је жал што су зграде које су старе скоро један век и које представљају архитектруру Београда с почетка 20. века неповратно уништене. Јасно је да актуелна власт нема намеру да сачува идентитетску целину главног града, и због тога Нови ДСС тражи под хитно нове градске изборе, где би актуелна владајућа већина могла Београђанима да понуди програм који тренутно спроводи.

Нови ДСС инфо

29.8.2023.