Ванредни избори у најкраћем року једини излаз из страшне политичке кризе

06. септембар 2023.
Ванредни избори у најкраћем року једини излаз из страшне политичке кризе

Коалиција НАДА, коју чине Нова Демократска странка Србије (Нови ДСС) и Покрет обнове Краљевине Србије (ПОКС), затражила је данас да у "најкраћем могућем року" буду одржани ванредни избори на свим нивоима.

Председник Новог ДСС Милош Јовановић оценио је да јучерашњи догађаји у Скупштини Србије "још једном потврђују да је Србија у дубокој политичкој кризи" која се, по његовим речима, може разрешити једино расписивањем ванредних избора, како парламентарних тако и београдских.

"Искључиву одговорност за страшну политичку кризу у којој се налазимо сносе Александар Вучић и Српска напредна странка. Све поделе и тензије у нашем друштву су производ специфичног, да не кажем накарадног начина владавине Вучића и СНС, отуда је разумљив бес и гнев грађана који се све више и све чешће испољава", казао је Јовановић на конференцији за новинаре у Скупштини Србије.

По његовим речима, коалиција НАДА спремна је за евентуалне ванредне изборе у децембру.

"Немамо никакав проблем да избори буду одржани у децембру. По четврти, пети пут јасно кажемо да желимо да ванредни избори буду одржани што пре", казао је лидер Новог ДСС.

Упитан о евентуалној сарадњи са другим опозиционом странкама, Јовановић је казао да је коалиција НАДА "потпуно отворена" за разговоре са Дверима и Заветницима са којима, како је рекао, деле одговоре на одређена фундаментална питања.

"Са наше стране ћемо показати апсолутну одговорност. Верујем да грађани очекују укрупњавање политичке сцене, сешћемо у наредном периоду и видети да ли може да се то укрупњавање реализује", рекао је Јовановић.

Јовановић је рекао да и о протестима много шта нису хтели да кажу да не би било „зле крви“, те да су одређене предлоге опозицији која их је повела већ дали, као и да је сам лично био „једном или два пута“ на тим протестима које, каже, разуме.

„Коначно да грађани схвате да није смак света променити власт, сваки нормалан демократски народ зна да је смена власти елементарна, банална ствар у свакој држави“, рекао је Јовановић, додавши да власт која се плаши смене је лоша за народ, те да грађани треба да се упитају да ли је Александар Вучић достојан да води један „европски, стари народ“.