"ВАЖНО ЈЕ ДА СЕ СВИ ИЗБОРИ ОДРЖЕ ШТО ПРЕ" Милош Јовановић за "Блиц" о Новом ДСС, кампањи, потенцијалним партнерима и Косову

Блиц; ФОТО: Ђорђе Којадиновић
18. септембар 2023.
"ВАЖНО ЈЕ ДА СЕ СВИ ИЗБОРИ ОДРЖЕ ШТО ПРЕ" Милош Јовановић за "Блиц" о Новом ДСС, кампањи, потенцијалним партнерима и Косову

За рођендански број “Блица”, српски политиколог, политичар, правник и универзитетски предавач је причао о све извеснијим изборима, Косову и Метохији, будућности државе.

- Ми ванредне изборе захтевамо још од фебруара ове године када је формални председник државе Александар Вучић прихватио противуставни и антидржавни француско-немачки предлог споразума о признању сецесије Косова и Метохије. Нико никада у српској историји није био спреман да прихвати тако нешто јер би то у сваком погледу било погубно за грађане, за народ и наравно за државу. Нико до ево данас Александра Вучића. Зато је битно да се избори одрже што пре, али је подједнако важно и да грађани могу да чују ставове који нису ставови власти. То данас напросто није случај и та забрана да се опозиција појављује у режимским медијима - и која је у мом случају потпуна и траје више од годину и по дана - говори нешто о лажној храбрости Александра Вучића и лажној исправности његове политике.

Да ли мислите да ће бити сви избори и да ли бисте, да можете да бирате, изабрали истовремено одржавање свих избора или бисте раздвојили београдске од парламентарних?

- Од највећег је значаја да се уз парламентарне одрже и превремени избори у Београду. И то не нужно зато што је и сам Александар Вучић обећао одржавање тих избора. То је у крајњем случају мање битно, јер се његова реч уопште узев и нажалост за све нас као грађане показала безвредном. Важно је да се београдски избори одрже првенствено из два разлога. Прво, Београд је постао највећа жртва власти која нема никакву визију развоја града осим визије приватног интереса. Грађанима је јасно да град не воде политичари са визијом јавног добра, већ искључиво грађевински предузимачи и архитектонски бирои којима српска престоница служи као средство личног богаћења. Како ће ту људи у будућности живети, како ће се кретати кроз град, какав ће ваздух удисати, да ли ће Београд задржати нешто од своје архитектонске баштине и идентитета старог европског града... то ову власт апсолутно не занима. Други разлог је што за то мафијашко-урбанистичко дивљање ова власт засигурно нема већинску подршку Београђана. Ако у таквим околностима опозиција није способна да обезбеди одржавање и београдских избора, онда заиста заслужујемо да нас јашу и разни Александри Вучићи, и Синише Мали, и Миленијум тимови, и Кјуб партнер архитектонски бирои... У крајњем случају и то је у реду. Све у животу има своје и све дође према заслугама. Што се мене тиче, то није опција и биће у будућности много процесуирања због недела у нашем главном граду.

Видимо да сте кренули у озбиљну кампању, обилазите више градова дневно, какав је план, како ће она изгледати у наредних неколико месеци?

- Онако како изгледа и сада. Обилазак Србије и разговор са грађанима.

Ко ће бити ваши коалициони партнери, да ли само ПОКС или постоје разговори и са другим политичким организацијама?

- Српска коалиција НАДА коју чине ПОКС и Нови ДСС одлично функционише и уосталом једина је опстала и остала јединствена након избора. Видећемо у догледно време да ли ће бити даљег ширења. Имамо добре односе и редовну комуникацију са осталим странкама не десном делу политичког спектра.

Да ли би Народна странка могла да дође у обзир као могући коалициони партнер?

- Много тога може да дође у обзир, а шта ће бити видећемо. Мислим да је много важније да сви буду свесни да у земљи мора да дође до коренитих промена политичког система иначе ћемо само завртети још један круг. Промена изборног система у будућности је за мене један од главних приоритета.

Имате ли нека истраживања и шта вам она говоре?

- Немам нити ме претерано занимају. На мени је да пружим и урадим све што могу у борби за бољу и уређену земљу. На грађанима је да ураде остало на дан избора.

Како коментаришете последње потезе Приштине на северу Косова и Метохије?

- Као логичне. Пошто никако да се деси да се Александар Вучић претвори у вука како сам рече једном приликом, нити ће се то нажалост икада десити, онда сецесионисти вршљају по северу наше покрајине и хапсе како кога стигну, заокружујући оно што сматрају својом државношћу.

Доста сте критиковали све досадашње споразуме о Косову. Уколико у децембру Нова ДСС дође на власт, које кораке по том питању вучете?

- Француско-немачки споразум ће бити одбачен јер је противуставан. Тачка. Неће бити даљих разговора док се не испуне неки претходни споразуми. Ако се буду приводили сецесионистички полицајци неће се пуштати. Ако се буду постављале барикаде, неће се уклањати. Поштоваће се Устав ове земље, Повеља УН и Резолуција 1244 на чијој примени ће се инсистирати, посебно на тачки 4.

Пошто је тема рођенданског броја Блица „наши бисери расути по свету“, како данас гледате на то? Школовали сте се у иностранству, вероватно да сте и тамо имали прилику да се професионално реализујете, али сте се вратили. Зашто? И шта бисте саветовали нашим људима у свету?

- Човек има само једну отаџбину и мислим да ваља мрети тамо где сте се и родили. И то важи и за нас и за нашу децу, и децу наше деце и тако у недоглед. Да нас је петсто милиона, па да себи и приуштимо по неки изузетак. Овако, тешко да можемо да дозволимо да се одродимо. Лепо је, добро и корисно видети света, али на крају баладе је добро вратити се кући и ту кућу уређивати. Непрестано размишљам, међу свим осталим стварима, и о устројству једног министарства за „дијаспору и повратак“ и мерама којима би подстицали наше људе да се врате у Србију и њој доприносе, а не некој Немачкој, Француској, Аустрији, Канади или Шведској. Али прва ствар коју морамо да урадимо је да овде повратимо ред, да обезбедимо да људи добијају шансу према заслугама, према стварном знању и таленту, према правим дипломама које имају, а не према партијској књижици владајуће странке. Велики је злочин направљен претварањем Србије у партијску прћију, општим спуштањем нивоа и суштинском разградњом институција. У крајњем исходу нација и демократија морају ићи руку под руку. То нажалост највећи део политичке сцене у Србији не схвата нити осећа. Зато, много више од коалиционих партнера, тражим подршку грађана који су ми једини могући савезници.