Благојевић: Опозиција у Скупштини Београда да упути јединствен захтев за изборе

21. септембар 2023.
Благојевић: Опозиција у Скупштини Београда да упути јединствен захтев за изборе

Одборник коалиције НАДА у Скупштини града Београда Филип Благојевић оценио је данас да би шефови свих опозиционих одборничких група у градском парламенту требало да буду јединствени у захтеву да нови избори за градску власт буду што пре и да би требало да упуте званичан захтев.

"Ми ћемо свакако наставити да тражимо нове изборе и да се они одрже што пре. Јер то је главни циљ: да у овом граду направимо промену, јер ту је Српска напредна странка (СНС) пре свега и најрањивија и ту најпре може да падне. А и није само до тога што може да падне, него једноставно сматрам и понављам да њихова програмска решења нису добра за овај град", рекао је Благојевић агенцији Бета.

Упитан да ли ће коалиција НАДА, коју чине Нова Демократска странка Србије (Нова ДСС) и Покрет обнове Краљевине Србије (ПОКС), подржати предлог дела опозиције да се поново закаже седница на којој ће се расправљати о смењивању градоначелника Београда Александра Шапића, казао је да је та седница била новембра 2022. године, али тај захтев није прихваћен.

"На тој седници бисмо прво морали да иницирамо да они поднесу оставке, да дође до изгласавања неповерења. Та седница је већ једном била, није прошла, али ово је ствар коју ми морамо да захтевамо, да вршимо притисак и то зависи од владајуће већине. Она има већину и она диктира темпо", навео је Благојевић.

Нагласио је да градска власт нема легитимитет јер је 70.000 људи више гласало за странке опозиције, него за странке на власти.

"Ми ћемо захтевати да они поново тестирају свој легитимитет код грађана и да изађу на изборе са својим програмским решењима, а нису их истицали у кампањи", казао је он.

На питање да ли постоје разговори о заједничком наступу са Дверима, Заветницима и другим странкама, Благојевић је казао да је за сада једино сигурно да ће Нови ДСС на следеће изборе изаћи са ПОКС-ом, као коалиција НАДА, а да о свему осталом следе преговори.

"Ми (коалиција НАДА) имамо и заједничке посланичке и одборничке клубове у Скупштини Србије и Скупштини Града и заједнички делујемо на представљању решења и критиковању проблема. За остале ствари ћемо још видети, има за то још времена. Свакако, ми желимо граду Београду да донесемо промену, за то ће бити потребно доста разговора, али и доста рада и времена", рекао је он.

Говорећи о зашто та коалиција тражи брзо одржавање нових избора у Београду, Благојевић је навео да разлози више нису само политичке, већ и програмске природе.

"Довољно је само да погледате последњу седницу Скупштине Града где имате пример да људи који су на власти именују в.д. директоре мимо закона и за то их баш брига. Имате ситуацију где људи који су на власти скраћују време расправе за четири пута зато што желе да се освете опозицији и на тај начин остављају свим одборницима у опозицији за преосталих 46 тачака (дневног реда) свега по 15 секунди расправе, а то су теме јако битне за функционисање овог града и за живот грађана", рекао је одборник коалиције НАДА.

Навео је да градска власт улази у "озбиљне пројекте и озбиљна задуживања", наводећи пример промене система наплате карата у Градском саобраћајном предузећу (ГСП) и задуживање тог предузећа за 38 милијарди динара, док је његова укупна вредност 27 милијарди.

"Ми имамо јасан програм за ГСП, јасан систем његовог финансирања, да буде ефикаснији, да буде бесплатан за грађане и то нудимо. Захтевамо и од њих да сада изађу са програмом који нису износили у кампањи, да изађу пред грађане да и за то траже поверење, а знамо да га неће добити, јер су до сада у доста наврата показали да им планирање није јача страна и да једноставно не знају да воде овај град", рекао је Благојевић.