др Милош Јовановић: Нужне су промене пред нама

25. септембар 2023.
др Милош Јовановић: Нужне су промене пред нама

Јучерашњи трагични догађаји на Косову и Метохији у којима су се сецесионистичке снаге, на жалост и нашу срамоту, ефективно супротставиле српским грађанима и српском народу, само су потврдили погубност косовске политике која се у континуитету води безмало петнаест година.

Стални уступци сецесионистима из Приштине, системска разградња државе Србије на Косову и Метохији и непрестано повлачење линија одбране зарад некакве умишљене боље „европске“ будућности земље, само су довели до јачања снага и легитимитета албанских сецесиониста. 

Једна важна чињеница се при томе заборавила: за народ који више не показује спремност, вољу или жељу за борбом не постоји нити може постојати добра и боља будућност. Будућност таквог народа се само може огледати у полаганом, неславном и сигурном нестајању.

Зато је данас последњи час да се изврше корените промене у земљи. Потребно је јачати а не уништавати институције; потребно је државу вратити праву; потребно је земљи вратити демократију; потребно је вратити самопоуздање и достојанство једном славном народу; потребно је повратити истинску националну амбицију; потребно је, коначно, знати шта је наше и бескомпромисно га бранити.

И све је то потребно чинити са пуном свешћу да не постоји лак пут нити да постоје пречице као и да је одговорност за будућност Србије и српства на свима нама подједнако.

Нека ово страховито национално понижење које смо јуче доживели и српске жртве које данас бројимо не буду узалудни. Нека буду окидач нужних промена које су пред нама.