Милетић: Промена изборног система, децентрализација и регионализација Србије приоритети Новог ДСС-а

27. септембар 2023.
Милетић: Промена изборног система, децентрализација и регионализација Србије приоритети Новог ДСС-а

Потпредседница Извршног одбора Нове демократске странке Србије (Нови ДСС) Слађана Милетић изјавила је данас да је Србији потребна децентрализација, "и то одмах, зато што је једна од најцентрализованијих земаља Европе, почев од организације власти где је највећи део ингеренција концентрисан на нивоу Републике Србије у једном човеку".

Милетић је у писаној изјави навела да, "ако погледамо и демографске податке јасно је да се мањи градови селе у велике, посебно у Београд".

"Уредбом о утврђивању јединствене листе развијености региона и јединица локалне самоуправе утврђено је да се од 19 девастираних општина - 15 налази на југу Србије. Ниш као центар југоисточне Србије, највећи град јужно од Саве и Дунава, здравствени, научни, културни, образовни центар је потпуно запостављен од стране државе. И не само Ниш, већ и Пирот, Прокупље, Лесковац, Врање и сви остали градови и општине којима прети нестајање", казала је она.

Милетић је навела да би реформу требало засновати на одрживости коју чини довољно јасна политичка, територијална и финансијска самосталност локалних самоуправа.

Истакла је и да се Нови ДСС "залаже за директне изборе", јер би грађани директним изборима и то на свим нивоима, знали кога бирају и због чега би могли да позову и прозову на одговорност "оне које су гласали на име и презиме".

"Изабрани посланици, одборници били би у обавези да заступају те исте грађане који су их бирали и указали им поверење да заступају њихове ставове у скупштинама градова, односно Републике. Наш циљ је и заокруживање самосталности локалне самоуправе и успостављања децентрализације у Србији која подразумева јасно дефинисање надлежности и финансирања различитих нивоа локалне самоуправе", казала је Милетић.

Она је навела да становници 11 београдских општина имају просечну плату од 109.127 динара, што је, како је истакла, 65,6 одсто изнад републичког просека, док на другој страни су "сви они који примају далеко мање од просека".

"Чак 32 општине примају у просеку испод 50.000 динара, а укупно 138 општина и градова прима испод 60.000 динара. Када упоредимо Врачар са највећом просечном платом у Србији и Бојник са најнижом 45.019 динара, просечна плата на Врачару је скоро 2,5 пута већа", истакла је Милетић.

Казала је и да је битан фактор децентрализације "то да се више од 50 одсто укупних средстава за спречавање незапослености 'слива' у регион Града Београда", додајући да је то регион који према статистичким подацима има најмању незапосленост.