Марсенић: Дуг са 8,7 до 35,2 милијарде евра, од Коштунице до Вучића

24. октобар 2023.
Марсенић: Дуг са 8,7 до 35,2 милијарде евра, од Коштунице до Вучића

БЕОГРАД – Посланик Српске коалиције НАДА (Нови ДСС-ПОКС) Предраг Марсенић изјавио је да од времена кад је Војислав Коштуница био председник Владе, до власти Александра Вучића спољни дуг Србије порастао са 8,7 на 35,2 милијарде евра.

„2008. кад је Војислав Коштуница силазио с власт дуг је био 29 одсто БДП-а и износио је 8,7 милијарди евра. Власт СНС ће државу следеће године задужути за износ који је већи него што је тад био укупан дуг Србије кад је Коштуница био премијер“, рекао је Марсенић на седници Скупштине Србије.

„Основни проблем предложеног буџета је да се ми задужујемо 9,3 милијарде евра годишње. Од тога 6 милијарди иде на отплату старих кредита, а оно што брине је то што нама камате расту“, додао је потпредседник Новог ДСС-а.

Према његовим речима, никада нису биле више цене у историји Србије него сада.

„За последње две године млеко, сир и јаја поскупели су 53 одсто, месо 37 одсто, гориво 23 одсто, средства за хигијену 35 одсто,  струја и гас 33 одсто. И сад следи ново поскупљење струје и гаса од 8 до 10 одсто“, навео је Марсенић.

Он је критиковао СНС истичући да власт утиче на уређивачку политику медија, и додао да председник Новог ДСС Милош Јовановић није могао ниједном за годину и по дана да гостује на телевизијама са националном фреквенцијом.

„Онда када изађемо на улицу да причамо са људима, ви нас спречавате да причамо са људима. На Вождовцу сте разбили стакло на нашем општинском одбору. Да ли смо икада док смо ми били власт то радили. Нисмо. Јер је то демократија, да будемо људи једни према другима, а ви то нисте према нама“, нагласио је Марсенић.

„Према нама сте овде вукови, у свакој кампањи сте највећи националисти, а онда шта се деси – добијете власт и скинете гаће и пристанете на све што вам из иностранства дају да потпишете“, закључио је потредседник Новог ДСС-а.