Милош Јовановић о договору из Брисела: Вучић ће одговарати политички и пред историјом, али и кривично правно

02. новембар 2023.
Милош Јовановић о договору из Брисела: Вучић ће одговарати политички и пред историјом, али и кривично правно

Председник Србије Александар Вучић прихватио је, како је раније објавио портал Нова.рс, Статут Заједнице српских општина који је предложен током последњег састанка у Бриселу и сагласио се са нацртом и динамиком примене споразума из Охрида. Председник Новог ДСС Милош Јовановић за Нова.рс истиче да је Вучић пустио Косово и Метохију низ воду, те да ће због свог деловања одговарати, како каже, на само политички и пред историјом, већ и кривично правно. 

„Тај сценарио је свакако могућ да не кажем и вероватан, јер је Александар Вучић пустио Косово и Метохију низ воду као и српски народ у нашој јужној покрајини. Његово противуставно и антидржавно деловање започето је још 2013. године потписивањем Бриселског споразума, али је коначно и истински потврђено прихватањем француско- немачког споразума јануара ове године, што је одмах потврдио 27. фебруара у Бриселу“, каже Јовановић.

Он додаје да смо данас у ситуацији да су све линије одбране државе Србије и српског народа попуцале због Вучићеве политике.

„Уместо оних лажних 5:0 за Србију, испало је 500:0 за сецесионисте. Дошли смо у ситуацију да се данас једино прича о томе како спровести де факто признање наше јужне покрајине и то је данас једини оквир. Тиме смо погазили не само међународно право и важећу Резолуцију 1244, већ и споствени Устав и због тога ће Александар Вучић одговарати не само политички и пред историјом, већ и кривично правно. Што се нас и Српске коалиције НАДА тиче, француско- немачки споразум је неприхватљив, ништав и биће у потпуности одбачен и не може производити никакве правне последице јер се њиме најгрубље руши уставни поредак Србије“, закључује Јовановић у изјави за наш портал.