Са проевропском опозицијом не може бити програмске владе, могућа техничка сарадња

03. новембар 2023.
Са проевропском опозицијом не може бити програмске владе, могућа техничка сарадња

Председник Нове Демократске странке Србије Милош Јовановић рекао је за Еuronews Србија да његова странка и коалиција НАДА сматрају да је ситуација у Србији у сваком погледу неиздржива и неодржива и да је потребно да се то промени. Навео је да су се они залагали за наступ десно оријентисане опозиције на изборима у једној колони, али како је додао, инсистирали су да та колона мора бити недвосмислено опозициона и да се мора залагати за смену власти. Лидер Новог ДСС-а је рекао да они сматрају да до те смене може доћи једино сарадњом са остатком опозиције.

Говорећи о томе зашто десно оријентисане странке нису постигле договор о зајендичком наступу на изборима, рекао је да је њихов став био да је једна колона деснице добродошла и да су о томе причали последњих месеци на свим састанцима.
Међутим, истиче да ће коалиција НАДА, коју чине Нови ДСС и ПОКС, изаћи самостално на изборе, и додаје да ту нема љутње нити неке велике трагедије. Наглашава да је за њих стање неодрживо и да мора доћи до промена, због чега наводи да би једна колона десних странака морала да буде недвосмислено опозициона и да се залаже за смену власти.
"Ми сматрамо да до смене власти може доћи само сарадњом са остатком опозиције", рекао је Јовановић и додао да неке друге странке нису хтеле да се у коалициони споразум стави да ће да учествују у смени власти уколико број мандата то буде омогућавао опозицији.

Каже да међу странкама деснице није било личних препрека нити сујета, и да се није дошло до стадијума да се прича о техничким стварима као што су мандати или име листе. Такође поручује да ни на једном састанку није поменуто никакво истраживање које би показало шта је најбољи начин за наступ десно оријентисане опозиције.

"Неће бити бачених гласова, а онда ће се видети ко шта хоће"


Јовановић је рекао да ће обе колоне, и Двери-Заветници и коалиција НАДА прећи избори праг, и да неће бити бачених гласова, "а онда ће се видети ко шта хоће и ко како хоће". 

Поводом навода да ће да сарађује са Драганом Ђиласом, Јовановић је рекао да се не ради о томе, него о простој чињеничној ствари да без сарадње целокупне опозиције не може нешто да се промени.

"Нисам био сигуран да су други за то из врло конкретних разлога", рекао је лидер Новог ДСС-а. Додао је да он није ни Вучићeв ни Ђиласов, већ да има јасну политику.
"За мене је у политици само политика релевантна. Ја сам плаћао цену мог врло одговорног става према Вучићу, Политички мислим од јануара и фебруара све најгоре о његовој политици, начин на који влада ми је одвратан. Док није прихватио француско-немачки план, ја сам покушавао колико је у мојој моћи, одговорним понашањем, да похвалим оно што је власт урадила добро. Покушао сам да покажем како се одговорно понаша и да им на неки начин помогнем да не раде оно што данас раде, а то је продаја Косовоа и Метохије", рекао је Јовановић.

Говорећи о сарадњи са проевропском опозицијом, Јовановић је навео да је немогуће да он одустане од своје политике додајући да са њима на републичком нивоу нема програмске владе.

"Она није могућа између мене и проевропске опозиције зато што је за њих Сребреница геноцид, зато што је за њих Косово исто оно што говори Вучић - готова ствар, зато што би они да Република Српска изгуби још мало надлежности...", рекао је и поручио да на републичком нивоу може доћи "само и у најмању руку до неке врсте техничке сарадње". 


Каже да то значи да би се видело да ли могу за неких три месеца, без политичких одлука, да среде стање у РЕМ-у, медијима, да дозволе да се опозиција чује на националним фреквенцијама и да се чује, како је рекао, истина о француско-немачком плану и разним марифетлуцима и корупцији.

"Да буде боље и да се иде на нове изборе, свако са својом идеологијом", рекао је Јовановић и додао: "Ми смо у заробљеној држави. То је једино што може да се уради, нема друге". 

"Са проевропском опозицијом не може бити програмске владе"


Упитан у чему је сагаласан са проевропском опозицијом, Јовановић је говорио о нормалној и пристојној Србији где ће моћи да се чује глас опозиције, где неће бити тензија, где ће се седнице Скупштине одржавати без полицијских кордона. Навео је и рад на нормалној Србији која ће бити пристојнија, где ће се поштовати плурализам и где ће постојати култура дијалога и где неће бити страначког запошљавања.

Међутим, напомиње да са проевропском опозицијом не може бити програмске владе и понавља да би била могућа само техничка сарадања где би се за три до пет месеци уредило стање. Коментаришући шта би се догодило уколико би се за та три месеца догодила нека криза на Косову, Јовановић је рекао да би се све ставило на папир, па и та могућност.  

"Све се стави на папир, и тај случај могућности кризе на Косову. Оно што може да се деси, како да се реагује, да се договоримо, дипломатски или више од тога. Ставе се на папир различити сценарији њихове акције и наших одговора. Али за то су врло мале шансе у три месеца", рекао је Јовановић за Еуронеwс Србија.


"Конфликт на Косову могао да се замрзне"


Када је реч о косовској политици, поручује да је Косово и Метохија саставни део Србије по међународном праву, по Резолуцији 1244 и по Уставу Србија, и да мисли да од тога не би требало одустајати. Каже и да је Србија имала већу контролу на Косову 2013. и 2008. године и да није "он повукао српско правосуше, него Вучић".  

"За почетак, не треба правити уступке и слабити позицију Србије и српског народа. Друга ствар, тај конфликт се морао замрзнути и може и даље да се замрзне. То значи две ствари, да нема коначног политичког решења и да нема орућаног сукоба. У оквиру тога ви делате, не седите. На међународном плану интензивно радите на политици повлачења признања", рекао је Милош Јовановић.

Додаје да већина планете и држава не признаје сецесију Косова и да је он увек хвалио политику отпризнавања за коју је навео да је ипак била тактичка, а не стратешка.

"Радите и на јачању нашег живља тамо. Нисам имао проблем никада са концептом Српске листе, али ту Српску листу морају да воде озбиљни људи, а не да она буде извор неправде, да неко прави милионе, а неке породице немају чиме да се хране", навео је.

Такође каже да, кад су у децембру биле барикаде, оне нису смеле да буду уклоњене до јануара.  

"Вучић их је уклонио против воље Срба на Косову и Метохији. Није добио ништа заузврат", наводи Јовановић и додаје да би се на тај начин замрзао конфликт јер Западу не одговара никакав сукоб на Косову, и онда наступа дипломатска игра.