Милош Јовановић: Биће изласка на улице уколико буде било изборне крађе

07. новембар 2023.
Милош Јовановић: Биће изласка на улице уколико буде било изборне крађе

Председник Новог ДСС-а Милош Јовановић изјавио је за n1 да техничка сарадња са проевропском опозицијом на републичком нивоу мора да се деси ако опозиција после избора 17. децембра буде имала већину.


Јовановић је у емисији „Иза вести“ ТВ n1 објаснио да искључује могућност политичке сарадње са проевропском опозицијом на републичком нивоу, јер како је објаснио, имају непремостиве политичке разлике када је реч о односу према Европској унији.

Техничка сарадња на неколико месеци је, међутим, како је објаснио, не само могућа, него и неопходна ако опозиција на парламентарним изборима 17. децембра буде освојила већину.

„Мора да се деси техничка сарадња ако опозиција има већину. Грађани желе смену, до смене се може доћи само сарадњом целокупне опозиције. Српска коалција НАДА жели да учествује у тој смени и да дође до тих промена“, поручио је Јовановић.

Објаснио је да би таква техничка влада у периоду од неколико месеци ослободила медије, направила промене у РЕМ-у и могућила један „културан амбијент“ у ком би се водила демократска дебата о важним политичким питањима, како би грађани на новим изборима, на основу изнетих програма, могли слободно да се определе коме ће указати поверење.

„Хајде да уредимо демократско друштво, да можемо да имамо нормалну, смирену, аргументовану дебату, и да након тога грађани, без тровања, без лажи, без лудила, без притисака, без капиларних гласова, одлуче, на основу онога што су чули, где ће Србија да иде“, поручио је.

Јовановић је додао да нека врста чвршће и дугорочније сарадње са проевропском опозицијом на републичком нивоу, ипак није могућа.

„За неке од њих и даље стоји парола ‘Европа нема алтернативу’. Сви су за европске, а неки су и за евроатлантске интеграције, за неке од њих је Косово завршена ствар… То су крупне политиче разлике“, нагласио је лидер Новог ДСС-а.

„Покткупљивање одборника третираћемо као изборну крађу“


За сарадњу у Београду, с друге стране, додао је Јовановић, не постоје никакве препреке, јер се у главном граду, како је објаснио, неће одлучивати о Косову и француско-немачком плану.

„Апсолутно сам свестан колико је (СНС-у) важно да Београд не изгубе. Знам да ће бити притисака на одборнике, дешаваће се ти притисци (…) Ако дође до притисака, ако не дај Боже неко поклекне под притисцима то ће бити кофери новца! СНС има неисцрпне изворе финансија, и ја ћу лично то третирати као изборну крађу“, рекао је Јовановић.

Након прошлих избора у главном граду, један одборник ПОКС-а, Вук Станић, пришао је владајућој коалицији, али према речима Јовановића, то срећом није био одлучујући глас, јер су СНС и СПС свеједно имали већину.

Овога пута, уколико опозиција освоји већину у Београду, а СНС покуша да то промени тако што ће поткупљивати одборнике, онда је то, према речима Јовановића, изборна крађа и прекрајање изборне воље грађана, и у том случају ће позвати грађане на протесте на улицама.

„Најпрљавија и најзатрованија предизборна кампамња“


Јовановић је рекао и да је ова предизборна кампања најпрљавија и најзатрованија до сада, и да то није оцена, већ утврђивање чињеничног стања.

„Оволико лажи, напада, људи са кечетом, људи у усташкој униформи… Нисте имали тога. То је сасвим логично, у претходној кампањи нисте имали француско-немачки споразум, Александар Вучић је изигравао патриоту који ће поштовати Устав“, рекао је Јовановић.

Упитан шта се променило у односу на претходне изборе, када је изјављувао да не искључује могућност сарадње са СНС-ом Јовановић је рекао да када је нација у опасностри и демократија у опасности, „увек бира нацију“.

„Зашто сам рекао да нисам искључивао сарадњу са режимом Александра Вучића? Могло је да се деси, наравно није се десило. Кад је дипломатска петорка дошла на Светог Јована, морао је да одбије француско-немачки споразум, јер је противуставни и антидржавни. Вучић је поклекао и прихватио га (…) Шта би било да је одбио, као што је морао сходно обећању које је дао на Уставу и Мирслављевом јеванђељу? Били би огромни притисци на ову земљу и морали бисмо да бранимо ову земљу“, рекао је Јовановић.

„Немамо правну државу, већ имамо партијску државу“


Током гостовања Јовановића у емисији „Иза вести“, представници Савеза еколошких огранизација Србије (СЕОС) упали су у београдски хотел „Метропол“ где се одржава панел о рудним и минералним ресурсима Србије, на којем учествују стране компаније.

Јовановић је оценио да је то логична последица тога што су грађани изгубили поверење у институције и што је поредак партијске државе који је, како је рекао, направио Александар Вучић, изгубио легитимитет.

У Србији је, како је додао, онемогућена аргументована расправа о било којој теми, па и о рударењу и Рио Тинту.

„Зато су корените промене нужне, и оне подразумевају да се смени овај режим. Режим је генератор овога. Када људи изгубе веру у институције, немамо правну државу, већ имамо партијску државу“, нагласио је.

Јовановић је подсетио да већ дуже од десет година заговара промену изборног система, односно увођење већинског система, где би се одборници и полсаници бирали именом и презименом што би, према његовим речима, убило снагу странака.

„Када су странке слабије не постоји могућност да се држава направи у партијску“, рекао је Јовановић и додао како се ДСС најмање огрешила у смислу партијске државе.