Да не постоји „косовски проблем“, не бисмо нужно имали проблем са ЕУ

09. новембар 2023.
Да не постоји „косовски проблем“, не бисмо нужно имали проблем са ЕУ

Председник Нове Демократске странке Србије (Нови ДСС) Милош Јовановић изјавио је да он не заступа антиевропску политику, али да сматра да је питање чланства Србије у Европској унији (ЕУ) деликатно због питања Косова и Метохије, као и питања да ли ЕУ жели да се шири у догледно време.

Упитан у интервјуу за данашњи Недељник да ли би, да хипотетички не постоји „косовски проблем“, имао проблем са чланством Србије у ЕУ, Јовановић је рекао да не би нужно имао проблем, али да би имао критичан став према одређеним вредностима које ЕУ промовише.

„Али то је свакако много мањи проблем. То је за дебату, није противуставна ствар и само је питање већинске воље грађана. Наш отклон према чланству би био много мањи. А када би ЕУ инсистирала на територијалној целовитости наше земље, онда би отклон свакако био још мањи“, навео је он.

Председник Нове ДСС је рекао и да је тренутно за пуну сарадњу са ЕУ – од трговине и економије, до академских веза и културне размене.

„Једино што сматрам да је питање чланства двоструко деликатно за Србију. С једне стране се од нас, а то сад и птице на грани знају, траж да признамо сецесију наше јужне покрајинем а за мене је то просто неприхватљиво. А с друге стране знамо да се ЕУ неће ширити у догледно време“, казао је он.

Упитан о бившим члановима ДСС који су сада у владајућој странци, Јовановић је оценио да председник Србије и некадашњи председник Српске напредне странке Алексанад Вучић „има страшан таленат да извлачи најгоре из људи“.

„Врло је занимљив тај феномен бивших чланова ДСС-а, попут Петра Петковића, Миленка Јованова или Небојше Бакареца, када тражи да баш они критикују ДСС. А то је ишло толико далеко да су понекад баш они критиковали Војислава Коштуницу. Они, који су му се највише улагивали. И сви су неизмерно пљували Александра Вучића. Али свако изабере свој пут“, оценио је Јовановић.