НАДА у Лесковцу!

15. новембар 2023.
НАДА у Лесковцу!

Коалиција НАДА (ПОКС и Нови ДСС) одржала је трибину на којој су представили свој предизборни програм. Предраг Марсенић, потпредседник Новог ДСС-а, каже да је једна од најважнијих ствари коју изменити је промена политичког система.

„Ми имамо владавину једне странке, а не државе. Да би се то променило морамо да срушимо такав систем, а то се постиже изборима по већинском систему. Наша идеја је да гласате за човека по имену и презимену, да тачно знате за кога гласате. Многе државе су то урадиле када су се бориле против овога што ми имамо данас. Друга тачка је пољопривреда, где је ситуација изузетно лоша. Ми и данас имамо протесте пољопривредника јер субвенције нису довољне, јер ми нисмо за ових 12 година владавине СНС-а успели да подигнемо квалитет и ниво пољопривредне производње. Идеја је да много више субвенционишемо и домаћу привреду и пољопривреду и, пре свега, домаћа предузећа. Треба задржати и субвенције са страна предузећа, они су добро дошли, али ниједна привреда се није развила само од страних фирми. Много је битније и важније развијати домаћа предузећа.“

Једно од најтежих питања у земљи, по Марсенићу, је косовски проблем.

„Свака власт је пала на том питању, а тако ће бити и са овом влашћу. Након Француско-немачког споразума потпуно је јасно да је дошло до једне врсте издаје ове земље, до кршења Устава Србије. Ми ћемо учинити све да спречимо примену тог споразума, али и да објаснимо грађанима шта значи тај споразум и колико је он погубан не само за нашу косовску политику, него и генерално за политику Србије у будућности. Мислимо и да ниједно решење о Косову и Метохији не може да се донесе преко ноћи. Потребно је много енергије и рада да преокренемо ситуацију у самој јужној српској покрајини, али и чекати и видети како ће се ова криза у свету завршити. Због тога не треба пристајати на ултиматуме, него одуговлачити и имати неку врсту замрзнутог конфликта, ма како то ружно звучало. То је решење које би требало временом да прерасте у нашу корист. Овог тренутка ми као држава треба да радимо на помоћи Србима на Косову пре свега у економском смислу, да раздвојимо шта је право Србије на КиМ и право Срба на КиМ.“

Наглашава Марсенић да је ова коалиција за најбоље могуће односе са Европском унијом, али ако би морали да бирамо између ЕУ или БРИКС-а, без могућности да можемо да бирамо неку неутралност, онда је БРИКС оно чему би смо тежили.

„Ми рачунамо на гласове свих нормалних и поштених људи којима је доста једне укорењене партијске државе, рачунамо и на гласове људи који хоће промене и зато је наш слоган „Промене сад“.