"Џабе скенираш"

21. новембар 2023.
"Џабе скенираш"

 

Џабе скенираш неће доћи док се не промени Власт
Срећом постоји НАДА, број 5!

 

Београдски јавни превоз се годинама налази у финансијском колапсу, са увођењем новог Система наплате карата сусреће се са додатним изазовима што неповољно утиче на сам буџета града. Ово је довела до драстичног погоршања квалитета услуге, где возила прескачу редове вожње и постају нередовна. Недостатак поузданости у јавном превозу значи да грађани морају да проводе више времена на станицама чекајући аутобусе.

Уместо да решавају ове проблеме Власти додатно задужују ГСП за 38 милијарди динара, што је више од вредности његове целокупне имовине која износи 27 милијарди динара. Нови аутобуси се купују од тог задужења по троструко већим ценама, што та улагања чини ирационалним. Јавни превоз, као највећи систем којим град управља и као највећи издатак у његовом буџету, захтева потпуну промену система финансирања како би уопште могао да се подигне квалитет његове услуге.

Српска коалиција НАДА залагаће се да се јавни превоз финансира тако што ће се већ обавезна издвајања послодаваца за превоз запослених, директно пребацивати граду. Ово би обезбедило стабилне финансије за јавни превоз и омогућило да буде бесплатан за све. Јер са тренутном ценом месечних карата, град може остварити на годишњем нивоу приходе у идентичном износу као што су расходи које за јавни превоз данас издваја. Ово би растеретило буџет града и омогућило да јавни превоз има стабилне финансије а да град има више слободних средстава које сада неће улагати у пуко функционисање јавног превоза већ инвестирати у његово осавремењавање и подизање квалитета услуге.

Бесплатан и ефикасан јавни превоз би мотивисао људе да га користе уместо својих аутомобила, што би смањило гужве у саобраћај и побољшало квалитет живота у нашем граду. Само јак и доступан јавни превоз је гарант решавања проблема у саобраћају и повећања квалитета живота у нашем граду.