ИНТЕРВЈУ: Очекујем да се понове избори у Београду, протести грађана оправдани

25. децембар 2023.
ИНТЕРВЈУ: Очекујем да се понове избори у Београду, протести грађана оправдани

Председник Нове демократске странке Србије (Нови ДСС) Милош Јовановић рекао је у интервјуу за Нову да очекује да се понове београдски избори јер резултати последњих избора нису легитимни. На питање да ли очекује да међународна заједница реагује због неправилности, поручио је да наше проблеме морамо сами да решавамо. Истакао је да су протести испред РИК-а оправдани, али и поставио питање њихове ефикасности. Није желео да коментарише изјаве сада бившег лидера Двери Бошка Обрадовића да није опозиција и додао да „једноставно једне велике коалиције на десници није ни могло да буде“.

Све више се говори о могућности да се понове избори у Београду због доказаних изборних неправилности. Очекујете ли да се ће се то десити?

Да, очекујем зато што овако добијени резултати напросто нису легитимни. Огромна је била злоупотреба права на пребивалиште. Уз дужно поштовање према Милораду Додику и према Јелени Тривић није нормално, није у реду нити је легитимно да они одлучују о политичкој судбини Београда у којем не живе, као што ја не одлучујем о томе каква ће власт бити у Бањалуци или било ком другом српском граду у којем такође не живим, налазио се он у Србији или тренутно ван ње.

И тај проблем морамо нормативно да решимо јер ће се пребацивање становништва из једног у други град иначе наставити о чему је пре више од месец дана говорио и несрећни Милан Стаматовић. На томе радимо у Новом ДСС-у и убрзо ћемо изаћи са одређеним мерама које ће се морати применити.

И представници међународне заједнице који су пратили изборе су рекли да су они били нерегуларни. Да ли ће бити последица по власт у Србији уколико међународни фактор утврди да је било велике изборне крађе?

Маните ме и маните се такозваног међународног фактора. Наше проблеме можемо и морамо само ми да решавамо. Није Западу сметао ни Садам Хусеин док је водио рат против Ирана, нити су им сметали муџахедини док су у Авганистану ратовали против Совјета. О демократским режимима које су свргавали по Латинској Америци да не говоримо. И ништа се ту променило није нити ће се мењати. Хајде да се ми бавимо собом.

Очекујете ли ће да власт попусти под притиском и поново распише изборе?

Мислим да је то реална опција када је о београдским изборима реч.

Грађани протестују испред РИК-а седми дан. Да ли подржавате овај вид борбе и очекујете ли да ће власт испунити захтеве грађана који протестују?

С обзиром на то да се на нелегитиман начин дошло до резултата у Београду где је гласао велики број људи који у Београду не живе, протест је апсолутно разумљив и оправдан. Мене ипак више од питања оправданости занима питање ефикасности како би коначно постигли неки опипљив резултат у борби са овим режимом. У том смислу сам на састанку опозиције изнео и своје виђење целокупне ситуације и тактике коју би требало применити. Волео бих да се избегну неке ствари које у прошлости нису доводиле до резултата. Зато и разговарамо и то чинимо заиста у крајње коректној атмосфери.

Мариника Тепић прва је кренула са штрајком глађу, а сада јој се придружио део посланика. Подржавате ли их и како тумачите овај потез? Може ли то да буде корак који ће утицати да се понове избори?

Штрајк глађу је врло озбиљна ствар и несумњиво постоје ситуације које су вредне да се ризикује па и положи живот у борби за отаџбину и више принципе. Поштујући одлуку свих људи који су се определили за овакав начин борбе, ја лично нисам сигуран да је ово једна од тих ситуација. Надам да ће се из тога брзо изаћи са најмањим могућим последицама по здравље.

Ваша странка освојила је преко 5 одсто гласова на републичким изборима, док сте у Београду добили преко 6 одсто. Да ли сте задовољни изборним резултатима?

Не претерано. С једне стране, као четврта листа на Републици и трећа у граду не можемо бити у потпуности незадовољни. Нарочито ако имате у виду да смо били, а заправо ја лично, мета беспризорних и бесмислених прљавих кампања уназад десет месеци. Нема шта нам нису радили. Тапацирали су Србију плакатима с мојим ликом, у сваком селу су поделили летке негативне садржине о мени, чак су у једном месту буквално срушили цео билборд – исекли носећу конструкцију – на којем је била наша предизборна реклама.

Ако томе придодате наше потпуно одсуство од априла 2022. године на четири комерцијалне телевизије са националном фреквенцијом на којима нисмо добили нити један једини позив да гостујемо чак и у току изборне кампање, а на којима су се смењивали разни режимски аналитичари који су о мени говорили све најгоре, онда заиста не можемо бити незадовољни изборним резултатом.

Међутим, нисмо ни задовољни целокупном ситуацијом, нарочито не резултатима у Београду где је независно од страховитих злоупотреба морало да се уради више, и у смислу излазности и у смислу резултата опозиције. Ту је и питање листе господина Нестеровића чији резултат у главном граду сам по себи, и уз дужно поштовање према свакоме, ипак отвара бројна питања која се тичу демократске зрелости нашег друштва. Све у свему, нисам претерано срећан политичким исходом избора – и то је најблаже речено

Једина сте странка не десници која је задржала парламентаран статус? Видите ли коалицију НАДА као стожер на десници у наредном периоду?

Не размишљам уопште о томе. Нити иначе размишљам на тај начин. Политика је маратон и ту нема пречица којима смо ми очигледно склони. Нема месије, нема никога ко ће се појавити и извадити ствари преко ноћи. Све је ствар процеса и ствар озбиљности, доследности и изградње. Наравно, подразумева се да морате имати визију и искрена уверења али то је у суштини све, уз снажну вољу, енергију али и стрпљење. Ништа од наведеног  не мањка ни мени лично ни Новом ДСС-у.

Ја се не плашим ни победе и преузимања одговорности за вођење државних послова нити пораза и силаска са политичке сцене. Ствари су много једноставније: знам како хоћу да изгледа Србија, знам како до тога желим да стигнем а на грађанима је коначна одлука. Или ће то препознати или неће. Или ће се сложити или неће. Све је у реду. Ја свој део дужности испуњавам најбоље што умем. И покушавам стално да укажем да сви ми – и грађани и медији и људи који се активно баве политиком – морамо бити одговорнији. Демократија је изразито захтеван систем.

Бивша председница ДСС Санда Рашковић Ивић рекла је да је договор на десници пропао због тога што се на састанку појавио муж Милице Ђурђевић Стаменковски и рекао да је за њих такав договор неприхватљив, што сте ви, према њеним речима „здушно прихватили“. Да ли су тачне ове тврдње?

У највећем делу јесу. Једино се не слажем са констатацијом да сам ишта “здушно прихватио”. Признајем само да сам, знајући да од договора нема ништа јер потпуно различито гледамо на ствари, био задовољан што поред пет сати које сам већ био изгубио, нећу у том тренутку изгубити још наредних пет. А Стефан Стаменковски је дошао и потпуно отворено рекао како гледа на ствари. Видим да му се након тога штошта замерало у медијима али је те вечери наступио много искреније од већине учесника састанка.

Са ове дистанце, да ли је Београду „пресудило“ то што није било једне велике коалиције на десници?

Није јер једне велике коалиције на десници једноставно није могло бити. Понављам, постојале су непремостиве политичке разлике у вези са  постизборним деловањем. Ми смо јавно рекли да ћемо сарађивати са остатком опозиције на смени режима у Београду док су ови други сарадњу са остатком опозиције јасно одбацили. Али не гледајте ни ви на ствари тако црно. Најважнија политичка чињеница београдских избора јесте да је актуелна власт изгубила већину у граду – и то уз све изборне марифетлуке! СНС и СПС немају већину да формирају градску власт. Ову чињеницу не смемо заборавити нити преко ње олако прелазити.

Не појављујете се превише у јавности након избора, па многе заинтересоване грађане интересује шта је ваш став – како решити ову политичку кризу?

У јавности ме има онолико колико ме зову. Позван сам у две емисије и одазвао сам се оба пута. Истина, не јурим новинаре да ме зову јер не  само да то није мој посао, већ ме је сачекало и прегршт академских обавеза на Факултету које су трепеле за време кампање.

Што се тиче политичке кризе која је проузрокована нелегитимним изборним процесом у Београду верујем да ће се разрешити поновљеним изборима у нашој престоници. Делује да последње изјаве Бранимира Несторовића такође говоре томе у прилог. Међутим криза у нашем друштву је много дубља и тиче се општег политичког, моралног, културног и интелектуалног срозавања. Чекају нас корените промене у будућности, промене о чијој неопходности смо говорили током кампање – од промене политичког система па надаље.

Бошко Обрадовић је рекао да сте ви почели да будете опозиције пре два месеца и да никада нисте организовали ниједан протест. Какав је ваш коментар на овакву изјаву Обрадовића?

Не бих да коментаришем изјаве Бошка Обрадовића.