ЗАКЉУЧАК ПРЕДСЕДНИШТВА НОВОГ ДСС-А

27. децембар 2023.
ЗАКЉУЧАК ПРЕДСЕДНИШТВА НОВОГ ДСС-А

  1. Резултати избора у Београду су нелегитимни због масовне злоупотребе права на пребивалиште. Из тог разлога се избори у Београду морају поновити уз пречишћени бирачки списак и равноправност у медијској заступљености. На овај начин поновљени избори представљају једини пригодан пут за излазак из актуелне политичке кризе. 
  2. Независно од разумљивих и оправданих протеста који су у току, остаје чињеница да деловање опозиције у протеклих неколико година није дало опипљиве резултате у борби против владајућег режима. Из тих разлога су очигледно потребни преиспитивање и коренита промена опозиционог деловања. Наведено деловање мора бити промишљено, плански разрађено и усмерено у сусрет догађајима а не искључиво реактивно као што је то пречесто био случај до сада. О неопходним променама у опозиционом деловању ћемо иницирати разговоре са осталим опозиционим странкама.
  3. Правна држава не може постојати половично па самим тим ни борба за правну државу не може бити половична. Стога је јасно да се борба за поштовање уставних одредби које се тичу изборног права и слободних избора може принципијелно водити само ако се упоредо води и борба за поштовање уставних одредби које се тичу територијалног уређења државе и територијалне целовитости Републике Србије. Другим речима, како борба за очување Косова и Метохије у саставу Србије не представља само прворазредно национално питање, нити је само питање духовне вертикале српског народа, већ је, према позитивном праву и уставно-правном поретку Републике Србије превасходно правно питање, односно питање постојања правне државе барем у истој мери као и питање постојања слободних избора, борба за правну државу подразумева да се сви подједнако боримо за поштовање принципа уставности и законитости у целини јер, наглашавамо још једном: правне државе или има или нема. Она не може делимично постојати.
  4. У најкраћем року ћемо изнети конкретне предлоге и мере за даље опозиционо деловање и наставити да у доброј вери разговарамо са осталим опозиционим странкама зарад успостављања правне државе и демократског поретка.

У Београду,

27.12.2023.