Запад баш брига за Србију, њих једино занима да Вучић испоручи Косово

24. јaнуар 2024.
Запад баш брига за Србију, њих једино занима да Вучић испоручи Косово

Лидер Новог ДСС-а Милош Јовановић сматра да Запад баш брига за политичку кризу насталу у Србији после избора 17. децембра, "њих једино занима да (председник Србије Александар) Вучић испоручи Косово и да га призна. Мисли да је немогуће институционално решити ову кризу, јер институције не постоје, као и да тренутно нема капацитета за то да већи број грађана изађе на улице, али да би за два-три месеца тај капацитет могао да буде створен.

Јовановић се осврнуо и на представљање обухватног плана развоја Србије, који је Вучић назвао „Србија 2027 – скок у будућност“ који је преносила уживо 41 телевизија, оценивши да то сведочи о патологији у нашем друштву и говори да је наш политички систем болестан.

„Ми имамо слом косовске полтиике, таблице РКС иду свуда кроз централну Србију, имамо најаву да динар више неће бити у оптицају на северу Косова, и он то не помиње ниједном речју“, указује и додаје да је Вучић „страховито спустио интелектуални ниво у нашој земљи, заглупљивање ријалитијима не може да не остави трага када траје толико дуго“.

Наводи и да се неки резултати у инфраструктури заиста виде, „и он на 20 посто стварности накалеми још 80 посто привида, небулоза“.

Не верује да је решавање постизборне кризе, у којој опозиција оптужује СНС за изборну крађу, могуће уз помоћ међународних фактора, јер, како каже, не верује у добре намере људи са стране.

„Наша кућа – наши проблеми“, поручује.

Додаје и да је „цела прича са ЕУ беспредметна, каснимо 30 година у схватању геополитичких процеса, ЕУ је мртва, причамо о нечем што је на заласку“.

Поводом његовог плана опозиционог деловања за наредни период каже да се о њему разговара, да ту нема ничег епохалног, „промишљамо ситуацију“ и ако београдски избору буду, и ако не буду поновљени.

„Ако београдских избора буде – треба да седнемо сви заједно и да се запитамо да ли идемо под овим условима или тражимо неке промене, треба да дефинишемо који је минимум да изађемо, а шта је неприхватљиво за излазак ако се не испуне наше промене, шта радимо, да ли је то бојкот, активан, пасиван, да ли је то блокада, да ли правите политичку кризу. Такође, и ако их не буде – шта радимо“, наводи.

Додаје да ће врло брзо имати тачан план акције шта ће радити и ако буду београдски избори и ако не буду.

„План опозиције ће бити завршен у наредних 10-15 дана, тада ћемо знати прецизно шта радимо“, поручује.

Истиче да би требало да каналишу своје захтеве, да буду сврсисходни, „а не да се расплинемо у нешто немогуће, што ће само показати нашу немоћ“, алудирајући на то да је контрапродуктивно тражити понављање парламентарних избора.

Сматра и да треба већ спремати изборе за април, без обзира да ли ће изаћи или не.

„Ја сам већ почео кампању, ићи ћемо сигурно као коалиција НАДА“, каже Јовановић и додаје да је на локалу спреман да иде заједно са свима који нису власт, укључујући и Србију против насиља.