Станковић: Сулудо је изаћи на изборе под истим условима

31. јaнуар 2024.
Станковић: Сулудо је изаћи на изборе под истим условима

Члан Председништва Новог ДСС и професор на Правном факултету др Милош Станковић рекао је за НИН да ће представници те странке прихватити мандате освојене на изборима, као и да ће правце даљег деловања, међу којима је и блокада парламента, дефинисати са остатком проевропске опозиције. У разговору за НИН, он наводи и да не искључује могућност да Нови ДСС са коалицијом Србија против насиља у случају понављања избора у Београду и на локалним изборима изађе на једној листи. 

Станковић, који је за говорио и о "куповини одборника" и сумњама да је Александар Јерковић, носилац листе "Ми, глас из народа" за Београд, један од оних који би могли "прелетети" и пружити подршку напредњацима и социјалистима да формирају власт, навео је да постоје четири сценарија за расплет ситуације у Београду. За сваки од њих, додао је, предвиђене су различите могућности за поступање опозиције. На питање да ли очекује понављање избора, Станковић каже:

"Хајде прво да сачекамо како ће изгледати конститутивна седница Скупштине града Београда. Претпостављам да ће тек тада бити јасно какве су околности и онда ћемо просуђивати о томе шта ће се онда догодити. Ја у овом тренутку не бих давао процене, ствари се мењају. Сасвим је сигурно да би и овако нелегитимна скупштина града Београда додатно изгубила на легитимности ако би њих двоје, троје "прелетело" и дало подршку СНС-у и СПС-у. Ту нема никакве дилеме". 
"Да ли можемо да изађемо на једној истој листи? Па, не искључујемо ту могућност" 

Говорећи о сарадњи са коалицијом Србија против насиља, Станковић је навео да је несумњиво да их начелно многе разлике деле и да су "много супростваљени поводом различитих питања, од тога какав треба да буде однос према Европској унији, француско-немачком споразуму и на Охридском анексу... 

"Постоје многе разлике које нас деле. Али те разлике су много израженије на нивоу републике. Зато смо ми рекли пре избора, могућа је техничка влада, три месеца, да се ослободе медији, да се пречисти бирачки списак, да се створи минимум демократских услова, па ћемо онда расписати изборе где ће моћи слободно да се гласа спрам својих идеолошких опредељења. Када је реч о локалним изборима, ту су теме потпуно другачије", наводи Станковић додајући да су то све теме које нису идеолошког карактера.

"У том смислу ми на тај начин можемо да сарађујемо са Србијом против насиља. Да ли можемо да изађемо на једној истој листи? Па, не искључујемо ту могућност. Не кажемо да ће тако нужно бити, али просто разговорамо о различитим модалитетима у зависности од тога да ли ће се избори поновити или не. Чак иако изађемо на те изборе који би евентуално били поновљени, то зависи од изборних услова. Дакле да ли ће се бирачки спискови пречистити, да ли ће постојати нека слобода медија, у том смислу да постоји и та могућност да изађемо на једној листи на локалним изборима, али не кажем да смо се ништа договорили, нити да ће тако бити", рекао је Станковић. 

У осврту на могућност да неко од одборника других странака "прелети" и омогући СНС-у и СПС-у да дођу до два недостајућа одборника и формирају танку већину, Станковић наводи да је јасно да би тако нешто било један вид изборне крађе. Тврди и да и ником из Новог ДСС-а, посебно не у Београду, није нешто нуђено да "прелете" у напредњачки табор.

"У варијанти када би неко од одборника из "Ми - глас из народа" прелетео на другу страну, јасно је да би таква градска власт била кудикамо нелегитимнија него када би цела одборничка група, да кажем приступила том већинском блоку са СНС и СПС и са њима формирала власт. Зашто тако? Зато што је то у једном смислу тип изборне крађе. Значи неко ко једно говори пре избора, а након њих поступа на потпуно другачији начин, ради потпуно друге ствари, он јесте де фацто изневерио и украо изборну вољу грађана. У том смислу правци деловања би се онда дефинисали и са остатком проевропске опозиције, а ако би то била блокада парламента хајде да сачекамо, да не откривамо баш све адуте које имамо у рукама.
О Јерковићу: Не би му био први пут да се врати у своје "природно станиште", у своје "матично јато"

Говорећи о Јерковићу, он наводи да нико из Новог ДСС није рекао да је он купљен, већ да то рекао носилац листе "Ми, глас из народа" Бранимир Несторовић на конференцији за штампу непосредно после избора.

"Чини ми се да би био основни ред да тужилаштво већ тада реагује и да испита о чему се ту ради. Ја упорно то понављам. Као и када је било речи о људима који су довођени да гласају у Београду. То су ствари на које мора да реагује полиција и тужилаштво. Тужилаштво треба да испита како је то могуће, сада говорим о довођењу људи у Београд. Како је могуће да се појави нека врста диспечерског центра испред Арене у Београду, одакле се различите људи развозе по различитим деловима Београда да гласају. Свако ко живи у Београду, Чачку, Крушевцу зна где је његово бирачко место. Задатак тужилаштва је да испита зашто се ти људи развозе. Зашто имају пребивалиште у Београду. Тако исто и овде. Ако је рекао Несторовић да постоје људи којима су нуђене шестоцифрене цифре, а нису у динарима, онда тужилаштво треба да покрене поступке да испита о чему се ту ради. Дакле ми алудирамо на то. А Јерковић је сам претходних неколико дана стављао у изглед оним покушајем да се као правно лице издвоји из "Ми - глас из народа" да ће управо он бити тај који ће пружити подршку СНС-у и СПС-у па је основана сумња да је управо он тај о којем је говорио Несторовић, а ми смо само то потврдили", рекао је Станковић.

Цео досадашњи политички ангажман Јерковића је упитан, додао је саговорник НИН-а. 

"Он је био члан извршног одбора СНС-а. Водио је Врачар испред СНС. Не би му био први пут да се врати у своје "природно станиште" у своје "матично јато". То је оно што код нас ствара једну одређену врсту сумње. Ја конкретно немам ту врсту информација. Сви његови иступи у јавности и његова политичка прошлост говоре да тако нешто не да није искључено, него је врло вероватно". 

Када је реч о непристојним понудама члановима Новог ДСС-а, као и сумњама да би у Сокобању ПОКС могао ићи са СНС, Станковић каже да таквих понуда њиховим члановима посебно у Београду није било. 

"Када смо код ПОКС-а тога јесте било, управо из овог разлога који сам рекао. То је говорио и Милош Јовановић. Ми смо када смо потписивали коалиционе споразуме ишли ка томе да људи који ће бити стављени на листе буду људи од највећег поверења. Наравно никада не можете ни у кога да имате 100 одсто поверења. Ми не можемо сада са свим кандидатима за одборнике да обавимо разговоре и интервјуе који би трајали сатима. Физички је немогуће. Када је реч о Новом ДСС-у дакле не, а што се тиче ПОКС-а то је било, али до тога неће доћи. За то нема никакве бриге", тврди Станковић.


"Четири сценарија за расплет у Београду"

Када је реч о стратегији даљег деловања, он се осврнуо и на документ који Нови ДСС припрема и који би требало да буде усаглашен и са коалицијом Србија против насиља. За тај "папир" каже да предвиђа четири сценарија расплета ситуације у Београду.

"Ми морамо да будемо свесни чињенице, и ту једноставно није реч ни о каквом оптуживању, да начин на који су вођени политички процеси, превасходно од ове опозиционе колоне Србија против насиља нису увек били баш најделотворнији. У том смислу ми смо били слободни, односно председник ДСС-а Милош Јовановић да предложимо један скуп мера у алтернативама. Избори се понављају, избори се не понављају, избори се не понављају због тога што два одборника прелазе на страну СНС-а или се не понаваљају због тога што прелази цела одборничка група Ми глас из народа. У сваком од та четири сценарија предвиђене су различите могућности како поступамо. Не бих ишао у детаље из више разлога. Прво, то није документ који је у потпуности усаглашен, дакле о томе тек треба да се договоримо до краја и да се изјасне људи из коалиције Србија против насиља. А опет са друге стране, не морамо ни ми тактички унапред да износимо све до краја. Али шта је поента целе ствари? Ако желите да створите атмосферу у којој оправдано излазите са неким захтевима, то се увек ради унапред. Не пост фестум. Не када се заврше избори, не када се заврши изборни процес. Ви унапред кажете, ово су наши услови. Ти услови нису последица нечијег хира, него последица прихватања основних елементарних, законских, демократских тековина у једном друштву. Ако не буде то, онда ће бити оно. На тај начин је могуће створити једну легитимну атмосферу у којој ће, да ли ће то бити протести или нешто друго, али било шта што ће уродити плодом", рекао је Станковић за НИН. 

На питање да ли ће прихватити мандате, он је рекао да хоће и да не зна одакле је кренула та идеја о неприхватању мандата.

"Не постоји уопште термин нити законска могућност да кажемо ми не прихватамо мандате. Ко је читао закон о избору народних посланика, он зна да ће Републичка изборна комисија донети решење, након што је утврдила резултате избора. И тим решењем утврдити ко су та лица, ко су конкретно ти народни посланици са одређене изборне листе који ће добити мандате. Наравно сразмерно броју посланика који сте освојили. Не постоји могућност да кажете ја нећу мандат. РИК има обавезу према закону да такво решење донесе. Када се такво решење донесе, оно што народни посланик може да учини је да поднесе оставку на то место које је добио, на место народног посланика. Али се о томе одлучује на заказаној седници Народне скупштине. Шта то значи? Рецимо, коалиција НАДА је освојила 16 мандата, 250 људи било на листи. Колико ће то бити потребно заседања да свих 250 људи на листи да оставку, да то буде верификовано на некој следећој седници Народне скупштине и да се тај процес оконча. То може да траје годинама. Са друге стране, то што смо ми освојили од мандата, не значи да је објективно, реално. Требало је да добијемо и више. Значи, да су изборни услови били регуларни, али у том контексту би ово сад што смо добили, отвара нам могућност. Не мора да значи да ће коалиција НАДА и остатак опозиције учествовати на сваком скупштинском заседању. Постоје начини и унутрашње блокаде парламента. То су неке ствари о којима ми интензивно размишљамо, али из ових разлога које сам рекао мандате ћемо прихватити", рекао је он.

Како је додао, у крајњој линији када би све остале групе поступиле тако, то би значило да би СНС на крају имала још већи број мадната него што их сада има. 

"Не знам ко је први предложио то решење, ко га је пласирао, али целисходност тог решења је под великим знаком питања. Као и практичност таквог решења", рекао је Станковић.
"Постојаће адекватан одговор ако се изборни услови не промене"

Станковић је за НИН говорио и о сврсисходности изласка на изборе у случају да не дође до промене изборних услова. Мисли да би тако нешто било сулудо.

"Ја мислим да би то било сулудо! Не знам да ли су људи до краја схватили премештање бирача. То су људи, наши држављани, пошто је реч о људима који долазе из Црне Горе, Републике Српске, других делова Србије и тако даље. Они имају право да гласају на републичким изборима. Али то онда не раде у градовима у Републици Србији него у конзуларно-дипломатским представништима на другим местима. Ако немају пребивалиште у Србији, било ком граду, селу, у смислу да је ту центар њихових животних активности. Да се ту буде и одлазе на спавање. Они који немају центар животних активности на том месту, они не могу да гласају на локланим изборима. То наравно, није био само случај са људима који су долазили из Републике Српске, Црне Горе. То је био и случај са оним што су неки назвали "изборни туризам". Дакле СНС огроман број људи пресељава из једног у други град. То је рекао и Стаматовић пре неколико месеци. Ја приступам СНС-у јер имају једну развијену машинерију па могу да се селе из Чајетине у Чачак, из Чачка у Ужице. И он каже, па то је легитимно, тако могу да освоје власт где год хоће", наводи Станковић.

Ако ћемо ми пристати да под таквим условима излазимо поново на изборе, додаје он, онда је цела ова прича потпуно сулуда.

"Ако се такви услови не промене, наше мишљење је да је потпуно илузорно излазити на те изборе. Онда у тим околнистима наши поступци неће бити такви да ће подразумевати пасиван бојкот. Да ћемо ми сада да скрстимо руке и чекамо код куће да се све то заврши. Постојаће адекватни одговори за тако нешто", закључује саговорник НИН-а. 

https://www.nin.rs/politika/vesti/44699/stankovic-o-kupovini-odbornika-ne-bi-jerkovicu-bio-prvi-put-da-podrzi-sns