Јовановић: Не идемо на консултације код Вучића

22. фебруар 2024.
Јовановић: Не идемо на консултације код Вучића

Председник Нове Демократске странке Србије Милош Јовановић изјавио је да председник Србије Александар Вучић спроводи косовску политику Чедомира Јовановића, и да представници коалиције НАДА неће ићи на постизборне консултације код председника Републике.

Јовановић је гостујући на Радиотелевизији Србије рекао да је „држава отета, институције отете“, да је Вучић разорио демократију и да води противуставну и антидржавну косовску политику.

„Због свега тога нећемо ићи на консултације, и оне су бесмислене. Увек поштујем државу, консултације су уставна категорија, али је проблем што имамо на челу државе човека који не поштује Устав Србије, који разара демократски поредак и одлазак на консултације са њим су бесмислене“, објаснио је лидер Новог ДСС-а.

Он је оценио да поводом питања Косова и Метохије Вучић спроводи политику Чедомира Јовановића.

„Код Вучића постоји само фасадни патриотизам, а у ствари спроводи политку Чедомира Јовановића. Разлика је само што Јовановић никада није крио да је за независно Косово. Морамо да схватимо да ако дамо КиМ, долази на ред Република Српска, па даље.. Неће остати камен на камену“, оценио је Милош Јовановић.

Он је казао да представници коалиције НАДА, јер је власт изгубила легитимитет, неће прихватити место потпредседника Скупштине Србије, што је до сада била скупштинска пракса, као ни места председника и потпредседника скупштинских одбора, али да ће учествовати у ради парламента и одбора.

Према његовим речима, једини начин за излазак из кризе су поновљени избори у Београду под демократским условима и без бирача који имају фиктивно пребивалиште у престоници. „Све друго је наставак политичке кризе и тензија“, додао је Јовановић.

Председник Нове Демократске странке Србије је навео да се не слаже да треба интернационализовати питање избора у Београду.

„Наши проблеми, наша кућа.. Наше ствари решавамо ми, не треба ми интернационализација, а поготово не да то решава странац са Запада који сигурно није благонаклон према нама“, закључио је Милош Јовановић.